Nykomlingarna starkast

Uppdaterad
Publicerad

Minskad budget på Stockholms modevecka öppnar för nytänk, enligt Kulturnyheternas kritiker Dennis Dahlqvist.

Budgeten har halverats för vinterns upplaga av Stockholms modevecka, och programmet har bantats ner till två och en halv dag. Anledningen är att huvudsponsorn och ytterligare två sponsorer har hoppat av.

Men inget ont som inte för något gott med sig, tycker Kulturnyheternas modekritiker Dennis Dahlqvist.

– Nytt för i år är plattformen Swedish fashion talents, där unga talanger kan visa upp sig för en billig penning. Något som verkligen saknats tidigare, säger han.

Färg och kitch imponerar

De talanger som imponerade mest på Dennis Dahlqvist var WDEE – två studenter från Borås textilhögskola som visade en både sportig och glamourös kollektion med mycket attityd. Plagg sönderbombade med färgstarka, kitschiga tryck som till exempel en hysteriskt skrikande Jungfru Maria.

Veckans mest omtalade debutant var Lamija Suljevic, vars visning avslutade modefesten. Hennes kollektion är en avancerad balansgång mellan skandinavisk minimalism och ornamentala Bosniska folkdräkter.

Tuff bransch oavsett talang

Gammaldags handgjorda broderier i kombination med modernt jeanstyg – fräckt och originellt, tycker Dennis Dahlqvist, men lägger till:

– Trots att Lamija är en ovanligt begåvad debutant är det för tidigt att ropa hej. De flesta unga modeskapare går nämligen i konkurs under de första tre åren.

 En formgivare som klarat treårströskeln är Erik Bjerkesjö. Han tillhör också – precis som Lamija – en ny, ung generation hantverkare som ogillar utslätad serieproduktion och slit och släng. Hans handgjorda skor tillverkas till exempel av mästerliga skomakare i Toscana.

Speglar samtida mansroll

Men ännu intressantare är, enligt Dennis Dahlqvist, hur bra Bjerkesjös kläder speglar den samtida mansrollen; plagg som är maskulina men med feminina detaljer – sportiga men samtidigt konstnärliga och välskräddade men med mjuka skärningar.

– Det visar att mansrollen är på väg att bli lika motsägelsefull och komplicerad som kvinnorollen alltid varit. Pust!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.