Det var i tisdags som kommunstyrelsen sade nej till att ta emot en fristadsförfattare eftersom kommunens jurister inte var säkra på hur det skulle gå till. Men efter starka reaktioner och många samtal från medborgare och opinionsbildare har kommunstyrelsen i dag ändrat sig.
– Beslutet i tisdags var inte enkelt. Det som fick oss att så snabbt ändra oss var att vi hade underskattat symbolvärdet i att Örebro finns med och stödjer hela systemet med författarfristäder. Därför väljer vi hellre välja att säga ja, säger Lennart Bondeson.
”Finns värden som överskuggar juridiken”
I går överklagade Gävlemoderaterna kommunens beslut att bli en fristad för en hotad konstnär men hänvisning till att fristadssystemet aldrig prövats i domstol. Men frågetecknen kring om hur den kommunala kompetensen ser ut fick stå till sidan när Örebro nu ändrat sig, säger Lennart Bondeson.
– Juristerna var tveksamma till ett ja. Men här finns det andra värden som överskuggar de tveksamheterna. Skulle det gå så att man säger nej i förvaltningsrätten får vi fundera ut något annat sätt att arbeta.
Har debatten om Gävlemoderaternas hållning till fristäder påverkat er beslut?
– Nej, jag kände inte till deras hållning förrän i går. Men en del beslut är gränsfall, säger Lennart Bondeson.
”Stor symbolisk betydelse”
Hittills har beslutet bara mött positiva reaktioner.
– Det ligger en stor symbolisk betydelse för arbetet mänskliga rättigheter i att ta emot en fristadsförfattare. Och det har mycket större värde för kommunen som symbolisk handling än vi förstod från början.
Hur kostsamt är det för er som kommun?
– Som kommun har vi en stark ekonomi, vi gjorde överskott på tre hundra miljoner kronor förra året. Så det fanns inte något ekonomiskt problem. Vi vet inte riktigt vad det här innebär än men vi tycker att grundvärdet ligger i att stötta yttrandefriheten.
– Inte minst mordet på Nils Horner visar hur brutal vår omvärld är och hur viktigt det är att stöjda de som lever under hot, säger Lennart Bondeson.
Samtal med Svenska Pen väntar
Örebro kommun kommer nu att börja ett samtal med Svenska Pen och Örebro universitet om hur det ska gå till när man bjuder in en fristadsförfattare.
I och med beslutet i kommunstyrelsen är det blocköverskridande och kommer att röstas om i kommunfullmäktige i april.
Örebro blir därmed den fjärde kommunen/regionen som ansöker om medlemskap fristadsnätverket Icorn i år, förutom Region Dalarna, Norrköping och Linköping.