Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
2019 visade den isländska gruppen Hatari palestinaflaggor under Eurovision i Tel Aviv, Israel. Foto: EBU

Palestinaflaggan inte tillåten i Eurovision-arenan

Uppdaterad
Publicerad

Arrangören av Eurovision, EBU, tillåter inte palestinska flaggor och skyltar med politiska budskap eller symboler inne i arenan i Malmö under tävlingen, skriver Göteborgs-Posten.

Men regeln är inte ny och gäller en lång rad flaggor.

Den som försöker ta med sig en palestinaflagga eller en skylt med ett politiskt budskap kommer att stoppas i entrén.

På den officiella Eurovision-webbplatsen finns information om att endast nationsflaggor från de deltagande länderna är tillåtna inne i arenan. Ett undantag finns dock, och det är prideflaggan som också tillåts. Men bara om den används i opolitiskt syfte.

Eurovision song contest 2024

Flera otillåtna flaggor

Fram till 2012 var det bara fritt fram att vifta med de deltagande ländernas flaggor. Sedan dess är även flaggor från FN-länder och EU-flaggan tillåtna.

Redan 2016 skapade Eurovisions flaggregler ilska. Den gången handlade det om en läckt lista med tio uttryckligen förbjudna flaggor där terrororganisationen IS flagga hamnade på samma lista som Kosovo och den spanska regionen Baskien – något som fick det spanska tv-bolaget RTVE att kräva en ursäkt.

Även 2016 var den palestinska flaggan förbjuden. 2019 visades den ändå två gånger under Eurovision i Tel Aviv – en gång av mellanakten Madonnas dansare och en gång av isländska bidraget Hatari.

Palestina inte är medlem i FN men har observatörstatus.

– Vi lever tyvärr i en tid där det finns många konflikter och det är inte bara tyvärr Palestinakonflikten just nu. Som sagt, den enda rimliga hållningen är att vi har de flaggor som är med och tävlar, säger Martin Österdahl, Eurovosion chef på tv-samarbetsbolaget EBU till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet