På söndagen återuppstod fildelningssajten The Pirate Bay. Foto: Marc Femenia / TT

Piratskeppet går mot mörkare vatten

Uppdaterad
Publicerad

Pirate Bay återuppstår – men idealismen är död. När fildelningssajten återvänder är det med större vinstintresse och mindre ideologi, menar flera experter.

Den här gången tog det nästan två månader innan världens mest ökända fildelningssajt reste sig ur askan på nytt. Pirate Bay är tillbaka för tredje gången i ordningen, men det är inte samma piratskepp som en gång i tiden seglade in i upphovsrättsdebatten på 2000-talet.

– Det har skett en förruttnelse inom Pirate Bay. Fram tills 2010 fanns en vitalitet och ambition bakom sajten, sen dess har den blivit mer cynisk, säger Rasmus Fleischer, ekonomisk-historisk forskare på Stockholms Universitet och före detta medlem i tankesmedjan Piratbyrån, som lanserade Pirate Bay 2003.

Medier

Mot mörkare vatten

Efter att Pirate Bay-grundarna dömts för upphovsrättsbrott 2010 drivs sajten numera anonymt. De nya ägarna har i allt större utsträckning börjat samarbeta med tvivelaktiga annonsörer, parallellt med att utsorteringen av falsk eller skadlig programvara har minskat, enligt Fleischer. I en intervju med Torrentfreak hävdar personerna bakom ”nya” Pirate Bay att sajten nu ska drivas med ännu färre moderatorer än tidigare. Ett ”värsta tänkbara scenario”, säger en anonym före detta moderator till Torrentfreak.

– Att granska innehållet har varit den enda regeln för sajten. Jag misstänker att Pirate Bay kommer att dränkas i mer spam och skadliga filer utan moderatorerna, säger Fleischer.

Splittrad opinion

Pelle Snickars och Jonas Andersson Schwarz är it-forskare och författare till boken ”Efter Pirate Bay”. Båda menar att det idag finns en idealistisk klyfta bland nätpiraterna.

– När Pirate Bay startade för mer än tio år sedan var den del av en nätaktivism, men man kan med fog hävda att den inte längre fyller den rollen. Sajten är mer instrumentell idag, de som driver den är helt anonyma, säger Jonas Andersson Schwarz.

– Piratrörelsen är inte sams. Det finns idealister, och de som tjänar pengar på annonserna. Att någon skor sig på detta är helt obestridbart, säger Pelle Snickars.

Parallellt med den idealistiska utarmningen av Pirate Bay har debatten om upphovsrätten ebbat ut i Sverige, menar Schwarz. En bild som delas även från branschhållet:

– Det är ingen god nyhet för oss att Pirate Bay är tillbaka. Men debatten har gått vidare, det är ingen som tror på piraternas sanningar längre, säger Per Strömbäck, sakkunnig i digitala näringsfrågor hos Film & TV-branschens samarbetskommitté.

Fildelningen fortsätter

Det har däremot inte hindrat den illegala fildelningen från att ha en fortsatt stark ställning i Sverige. I november kom undersökningen ”Svenskarna och internet”, som visade att drygt 20 procent av svenskarna laddar hem filer illegalt. Bland ungdomar ligger den siffran på 50 procent, även om den minskat något de senaste åren.

Enligt Per Strömbäck är det framförallt de illegala streamingsajterna som ger film- och tv-branschen huvudvärk idag, men att Pirate Bay och torrent-sajterna fortfarande utgör ett reellt bekymmer.

– Ideologiskt sett är piraterna överspelade, men ekonomiskt är de fortfarande ett stort problem för branschen, säger Per Strömbäck.

Mer om Pirate Bays återkomst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet