Politiker efterlyser debatt om massövervakning

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om övervakning och integritet lyser med sin frånvaro. Vi borde vara mer oroliga, menar både politiker och oberoende bedömare idag.

Den politiska diskussionen om FRA-lagen var högljudd under 2008 och orsakade spaltmeter av nyhetstext. Debatten kring massövervakning och integritet var het

”Systemen kan missbrukas”

Men nu, i en tid när massövervakningen tycks öka och Säpo försöker komma åt våra telefon-och mailkonversationer, är den betydligt svalare.

– Jag är rädd att folk känner sig uppgivna, eftersom det genomförts så många olika typer av integritetskränkande lagstiftning, och det är så tydligt att allting övervakas, Jag är orolig för det demokratiska samhället.  Alla sådana här system kan komma att missbrukas, säger riksdagsledamoten Maria Ferm (MP).

I dag höjer också den internationella människorättsorganisationen Civil Rights Defenders ett varnande finger.

Hög tid för diskussion

I en debattartikel i Dagens Arena efterlyser de starkare digitala rättigheter och menar att det är högt tid att diskueta det bristande integritetsskyddet som drabbar en hel befolkning.

– Massövervakningen har helt klart ökat genom den digitala utvecklingen. Den har möjliggjort en bredare form av  övervakning, myndigheterna kan liksom tråla efter information på ett sätt de inte hade möjlighet till tidigare, säger Robert Hårdh från Civil Rights Defenders.

Hur oroliga ska vi vara?

– Väldigt oroliga skulle jag säga. Jag tycker att det saknas en medvenehet om vilka resurser som står till myndigheternas förfogande att möjligöra massövervakning av oss medborgare.

Se hela inslaget i klippet ovan

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.