Programmet Plus och dokumentären Könskriget fälldes av granskningsnämnden

Uppdaterad
Publicerad

Granskningsnämnden (GRN) fäller SVT:s dokumentär Könskriget del 1 för partiskhet. Samtidigt fälls konsumentprogrammet Plus för både otillåtet ställningstagande och osaklighet.

I den första delen av dokumentären Könskriget skildrades bland annat flykten undan ett satanistiskt pedofilnätverk, en skildring som till stor del byggde på en ung kvinnas berättelse.

Två andra kvinnor som var med i den föregivna flykten anmälde programmet. Enligt Granskningsnämnden var händelserna som beskrevs i programmet uppseendeväckande och de borde fått kommenteras av en eller flera av de övriga personer som deltog. En av kvinnorna fick kommentera, men först sedan hon själv kontaktat redaktionen, vilket nämnden anser anmärkningsvärt.

Sammantaget anser nämnden att SVT gett bristfälligt utrymme för anmälarnas version av händelseförloppet och att programmet därför stred mot kravet på opartiskhet.

Journalisten Evin Rubars dokumentär Könskriget fick stor uppmärksamhet när den sändes och ledde till en omfattande diskussion kring hur Riksorganisationens för Sveriges kvinnojourer, ROKS, bedriver sin verksamhet.

Plus dubbelt fällt

Konsumentprogrammet Plus fälls av Granskningsnämnden för otillåtet ställningstagande och osaklighet i ett inslag om ett läckande akvarium.

I inslaget beskrevs hur en familj råkat ut för en vattenskada. Enligt Granskningsnämnden tog både reportern och programledaren reservationslöst ställning för uppfattningen att den berott på ett fel hos akvariet som säljaren var ansvarig för. Nämnden anser att inslaget genom detta ställningstagande stred mot kravet på opartiskhet.

I inslaget påstods felaktigt att vattenskadan hade orsakats av en läckande fog på akvariet. Denna uppgift rättades i ett inslag i Plus tre månader senare. Nämnden ansåg att rättelsen gjordes alltför sent och fällde det ursprungliga inslaget även för osaklighet.

Kulturnyheterna/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.