Det har skett i Frankrike, i Italien och nu också i Sverige. Igår revs kåkstaden i Högdalen utanför Stockholm, där romska EU-migranter bott i flera månader.
Nu väcks även i Sverige en diskussion om var samhället tar slut och vilka människor vi inte tar hand om.
”Fruktansvärt och väldigt upprörande att behandla människor så”, skriver Johanna Palmström, ledarskribent för den oberoende radikala nättidningen Dagens Arena.
Härbärge eller buss till Rumänien
Kåkstaden skulle bort. Det hade Stockholmspolitikerna bestämt. Två boende fick två alternativ: Fem dagar på ett härbärge eller en enkel bussbiljett till Rumänien.
Men redan under helgen dök en ny kåkstad upp i grannkommunen Huddinge. Johanna Palmström är inte förvånad. Hon efterlyser nu en konstruktiv debatt kring romernas rättigheter.
Kritiserar Stockholms stad
Det är inte första gången som romer drivs bort och behandlas som sanitär olägenhet. Det har hänt i Frankrike och Italien och är nu ett faktum också i Sverige år 2014.
– Det jag vänder mig emot är att Stockholms stad använder sig till exempel av miljölagar för att motivera den här så kallade avhysningen.
Människor görs hemlösa och väldigt utsatta människor fråntas det lilla man har, säger Johanna Palmström, som också arbetar som redaktör på den feministiska tidningen Bang.
”Ingen slump att romer drabbas”
– Det är ingen slump att det är just romer som drabbas. Men framför allt säger detta att man inte tar tag i de problem som finns. Det här handlar om människor – utsatta människor.
Palmström efterlyser ett större engagemang från politikerna.
– Vi skulle se mer protester ifall det var en annan grupp som behandlades på det här sättet. Det är många människor som engagerat sig i Högdalen. Så det är framför allt hos politikerna som jag saknar en diskussion.