Nadezjda Tolokonnikova från Pussy Riot. Foto: Scanpix

Fängslad Pussy Riot-medlem hungerstrejkar

Uppdaterad
Publicerad

17 timmars arbetsdag, dödshot och nej till villkorlig frigivning blev för mycket för Nadezjda Tolokonnikova.

Ytterligare en av de fängslade medlemmarna ur den regimkritiska ryska gruppen Pussy Riot tänker påbörja en hungerstrejk.

I maj hungerstrejkade Maria Aljochina, för att hon inte tilläts närvara vid domstolsförhandlingen om villkorlig frigivning. Det slutade med att hon blev förd till sjukhus.

Pussy Riot

Fick ingen villkorlig frigivning

Nu väljer Nadezjda Tolokonnikova att göra samma sak, rapporterar nyhetsbyrån AP. På så sätt vill hon protestera mot sina hårda arbetsförhållanden och dödshoten som hon får ta emot på anstalten. Även hon har ansökt om villkorlig frigivning, men fick avslag i juli.

Nadezjda Tolokonnikova avtjänar ett tvåårigt fängelsestraff efter att ha blivit dömd för huliganism 2012. Hon greps då Pussy Riot hade framfört ett kort Putin-kritiskt performance i ortodoxa Frälsarkatedralen i Moskva.

Dödshot från personalen

Tolokonnikova sitter inlåst i ett fängelseläger drygt 30 mil sydväst om Moskva. Där måste hon arbeta som sömmerska, och förväntas fodra 320 polisuniformsjackor per dag.

Nyligen berättade hon i ett brev till Pussy Riot-vännerna att hon tvingas jobba 17 timmar per dag, utan att få pausa ens för ett toalettbesök eller för att dricka vatten, och att hon har har ledsnat på att bli behandlad som en slav.

I augusti ska en högt uppsatt fängelsevakt ha hotat Tolokonnikova i stil med detta: ”Du kommer aldrig att få det dåligt, för det finns inget dåligt i nästa liv”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pussy Riot

Mer i ämnet