• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Diktatorn-deltagarna och programledaren Navid Modiri. Foto: Johan Bergmark/UR

Rasismkritik mot UR-programmet ”Diktatorn”

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon är det premiär för UR programmet ”Diktatorn”. Men redan innan premiären har det blivit kritiserat.

”Diktatorn” går ut på att åtta unga personer under åtta dagar stängs in i ett hus där det råder simulerad diktatur. Programmet fick redan i våras kritik för att röra sig i en moralisk gråzon, och idag skriver tidningen Expressen att programmet har handplockat en uttalad rasist som deltagare.

Personen i fråga är SD-sympatisör och har enligt tidningen poserat i nazistuniform på Facebook. I första avsnittet säger han också att:  

– Den värsta typen av person man skulle bo med skulle väl vara någon muslim.

Kulturnyheterna har pratat med Charlotte Sifvert, projektledare på UR och hon tycker Expressens kritik är olycklig.

– Det är tråkigt när vi gör en serie som verkligen försöker adressera ett problem i Sverige, och så fokuserar de på något helt annat.

Skapa diskussion

Tanken med programmet är enligt Charlotte Sifvert att väcka tankar hos ungdomar, och skapa diskussioner om demokrati och demokratiska rättigheter. Man valde medvetet personer med starka åsikter, som även formulerat dessa och uttryckt dem.

– Det vi ville uppnå, är en spegling av samhället.  Inte att visa en tillrättalagd bild som unga inte känner igen, säger Charlotte Sifvert.

Idén till programmet kom från en undersökningar som visade att många ungdomar i Sverige skulle kunna tänka sig att bo i en diktatur.

– Alla har ett personligt ansvar för demokratin, den finns inte om vi inte tar ställning för den. Om vi ska nå unga med den insikten behöver vi nå fram på känsloplanet, inte utbilda. Därför lånade vi reality-formatet, något som unga känner igen och tittar på, säger Charlotte Sifvert.

Kände inte till nazistbild

Bilden på en av deltagarna i naziuniform kände programledningen inte till innan.  

– Den var väldigt svåra att hitta. Den är från en maskerad där han är utklädd till en zombienazist från norska filmen ”Död snö”. Det är klart att vi hade tänkt ett extra varv om vi känt till bilden.

Expressen skriver i sin artikel att flera av deltagarna ska ha reagerat kraftigt när det fick reda på mannens åsikter. De ska enligt tidningen också ha känt sig lurade. Men Charlotte Sifvert känner inte igen sig i den bilden.

– Produktionsledningen har intervjuat deltagarna efteråt. Sen pratade jag med några av dem senast i fredags. Ingen av dem  ångrar sig. De pratade mycket om hur de har påverkats av programmet. De kom ut som andra människor, säger Charlotte Sifvert, och understryker att mannen inte uttryckte sig rasistiskt mot någon av de andra deltagarna i huset.

Nöjd med resultatet

Själv är Charlotte Sifvert nöjd med programmet, och berättar att flera utländska tv-bolag redan har visat intresse för formatet.  

– Jag tycker att vi har åstadkommit mer än vi hoppats på, och det beror på deltagarna. Därför tycker jag att det är tråkigt med den uppmärksamhet som de fått nu, säger Charlotte Sifvert.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.