Regeringen backar efter massiv kritik

Uppdaterad
Publicerad

De svenska instituten i Aten, Rom och Istanbul kanske inte alls läggs ned. I regeringens budget som presenterades i går hade man strypt finansieringen till instituten som bland annat är framstående i arkeologisk forskning och antikens historia. Men nu backar regeringen, detta efter massiv kritik i dag.

Gunnel Ekroth är professor i antikens kultur och samhällsliv vid Uppsala Universitet och vice ordförande för svenska institutionen i Aten. Hon är starkt kritisk mot beslutet som hon anser är dåligt genomtänkt, och som hon dessutom menar kan komma att innebära allvarliga konsekvenser.

– Man måste verkligen betona att de här instituten är tvärvetenskapliga och internationella mötesplatser av rang. De är ett ansikte utåt för Sverige. Trenden är att skaffa ett institut, inte att lägga ned, säger hon.

Ministern: Vi har gott om tid att lyssna

Helene Hellmark Knutsson (S) är minister för högre utbildning och forskning. Hon tycker att regeringen har gott om tid på sig att fundera kring hur de ska göra.

– Vi får ju se över alla anslag och alla de medel som står till buds för oss när vi har en budgetprocess och en förhandling. Men det här är ju inte ett förslag för 2015 utan det gäller för 2016 och 2017. Därför så känner vi att vi har gott om tid att lyssna på all den kritik som har kommit men också den fakta och de konsekvenser som man belyser så att vi kan se om det föranleder att vi behöver göra ett annat ställningstagande, säger hon.

”Fullt möjligt att vi inte belyst all fakta”

– Det är fullt möjligt att vi inte belyst all fakta och alla konsekvenser i det här, säger Helene Hellmark Knutsson och tillägger:

– Är det så att konsekvenserna blir orimliga och att det inte går att lösa på ett annat sätt så kommer vi att ta till oss det.

Finns det någon chans att ni drar tillbaka beslutet?

– Vi måste få alla fakta och alla synpunkter på bordet och sen får vi göra en sammanvägd bedömning utav det och vad det betyder för instituten.

Nekar att det skett en bortprioritering

Stämmer det att man ska prioritera ett naturvetenskapligt forskningsinstitut i Lund istället?

– Nej, det finns ingen direkt koppling mellan de här pengarna och satsningen i Lund. För den här regeringen är det lika viktigt att vi har hög kvalitet i forskningen kring humaniora och samhällsvetenskapliga ämnen som att vi har det inom naturvetenskap.​

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.