Snart är det gamla radionätet ett minne blott. Det föreslår regeringen, som vill släcka FM-nätet till 2022. Foto: SVT Bild

Regeringen vill släcka FM-nätet om nio år

Uppdaterad
Publicerad

Det vanliga radionätet ska släckas ned år 2022, föreslår regeringen. Det innebär att 20 till 30 miljoner radioapparater måste bytas ut.

Brukar du lyssna på radio i en vanlig radio? Då är du verkligen inte ensam. Mellan 20 och 30 miljoner radioapparater finns i bostäder, sommarstugor och bilar runtom i landet. Men om några år måste dessa apparater börja bytas ut, åtminstone om regeringen får sin vilja igenom.

År 2022 ska det vanliga radionätet upphöra med sina sändningar, enligt regeringens public service-proposition som presenterades idag.

– För att det ska bli tryck i frågan föreslår vi att FM-nätet släcks 2022, sade kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth vid dagens presskonferens.

SR-chefen är nöjd

Frågan om FM-nätets avskaffande och en övergång till digitalradio har varit en långkörare i den svenska mediepolitiken. Framför allt har Sveriges radios ledning drivit frågan hårt med argument om att det idag råder brist på frekvenser i FM-nätet.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö är nöjd med dagens beslut.

– Vi är nöjda med att regeringen nu föreslår en digitalisering av marknätet. Men frågan inte löst i och med dagens besked. Ska digitaliseringen lyckas måste publiken känna att de får något mer från Sveriges Radio än vad de får idag, säger hon i ett pressmeddelande.

”Överlägsen ljudkvalitet”

Kerstin Brunnberg, styrelseordförande i Statens kulturråd och tidigare vd för Sveriges Radio, tycker också att det är rätt att gå över till digital radio. Såhär säger hon tilll Kulturnyheterna:

– Det är på tiden. Det sänds digitalradio redan i dag, så varför ska inte alla få ta del av den? Digital radio har överlägsen ljudkvalitet och är dessutom standard i väldigt många bilar. Det är klart att folket har många FM-radiomottagare, men man kan inte hålla kvar radion i gammal teknik bara för det. I ett teknikskifte är det oundvikligt att man måste byta ut sin utrustning, säger Brunnberg.

”Kostnaderna har sjunkit kraftigt”

Samtidigt finns farhågor om att en övergång kommer att bli dyr och krånglig för radiolyssnarna.

– Det som bekymrar mig är den långa övergångsperioden, som kommer att kosta väldigt mycket pengar. Det vore bättre att göra en kortare övergång och lägga mer pengar på innehållet i stället, säger Kerstin Brunnberg.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth besvarade kritiken mot övergången på dagens presskonferens.

– Det är därför vi har föreslagit en lång övergångsperiod, längre än den som gällde för tv-nätet. Vi kan se i våra grannländer, till exempel Storbritannien, att kostnaderna för digitalradioapparater sjunkit kraftigt efter beslutet. Det kommer de att göra även här, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.