Exporten av Chagall-målningarna stoppas av det ryska kulturministeriet. Foto: AP

Kulturministern vädjar till Ryssland om Chagallutställningen

Uppdaterad
Publicerad

Utställningen ”Marc Chagall och hans ryska samtid” skulle ha öppnat på Millesgården den 12 september. Men museet tvingas ställa in efter att det ryska kulturministeriet inte utfärdat en exportlicens för tavlorna. Nu har utställningen blivit en politisk fråga.

Efter beskedet om att Millesgårdens höstutställning om Marc Chagall ställs in har kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP) tagit frågan i egna händer.

– Jag skrev personligen ett brev till den ryska kulturministern för att förklara hur det oberoende systemet i Sverige ser ut. Men tyvärr så har de ändå beslutat att ställa in utställningen, säger hon till SVT.

Hur ser du på att ett sådant här frostigt politiskt läge får konsekvenser för kulturen?

– Det är enormt sorgligt. Jag önskar ju att konsten skulle kunna få tala sitt språk och verka med all sin full kraft. Tyvärr var det inte möjligt i det här fallet, säger Alice Bah Kuhnke.

Kulturministern har bett sina tjänstemän att inom kort ha ett möte med Millesgården för att se hur de ska lösa situationen. Museet har aldrig tidigare haft problem med utställningar av ryska målningar.

– Nej, det har vi inte. Millesgården ställde ut både Chagall och Kandinsky utan problem. Senast förra året hade Nationalmuseum en utställning med det ryska måleriets höjdpunkter vilket innebar stora ryska inlån. Då innebar det inte några problem, säger Onita Wass, museichef för Millesgården, till Kulturnyheterna.

Saknar garantier

Ryska museet i S:t Petersburg, som skulle ha lånat ut större delen av tavlorna, har inte fått någon exportlicens utfärdad på tavlorna. Det ryska kulturministeriet ska, enligt Onita Wass, ha saknat en särskild garanti om juridisk immunitet för tavlorna från Sverige och därför nekat det ryska museet en exportlicens.

Juridisk immunitet för tavlorna skulle exempelvis kunna förhindra att tavlorna beslagtas eller hålls kvar.

En rysk kontext

Utsällningen skulle ha innehållit målningar av Chagall i relation till hans ryska samtid, berättar Onita Wass.

– Han har setts som en nästan europeisk konstnär, men föddes ju i det som idag är vitryssland. Han var naturligtvis påverkad av sin ryska samtid, av konstnärer som för många är helt okända. I den kontexten hade vi velat visa hans tavlor.

Millesgården kommer istället att tidigarelägga sin utställning ”The Rise and Fall of Ingrid Bergman – and Rise”, som skulle ha haft premiär den 23 januari. Utställningen kommer att ha premiär den 8 oktober.

Rysslands ambassad i Sverige skriver i ett mail till Kulturnyheterna att de inte kommer att kommentera situationen nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.