Förödelse i östra Ukraina. Foto: TT Bild

Så är kriget i Ukraina just nu

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I huvudstaden Kiev kanske det inte märks så mycket men kriget pågår fortfarande i landets östra delar. Man kan kalla det för ett ”lågintensivt” krig men det innebär fortfarande stort lidande för befolkningen.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

På papperetråder vapenvila i östra Ukraina men i praktiken fortsätter beskjutningen längs fronten mellan ryska separatist- och Ukrainakontrollerade områden. Desenaste månaderna har kriget trappats upp igen och den humanitära situationen ide omstridda områdena i Donetsk och Luhansk har förvärrats. I vissa områdenråder brist på vatten och el och det kan vara svårt att få fram livsmedel.

Närmare 10.000 människor har dödats sedan konflikten började 2014. Och trots enfredsuppgörelse i Minsk 2015 och upprepade vapenvilor är det få som tror på ensnar lösning.

Det finnsockså en ovillighet på båda sidor att gå med på en kompromiss.  

Konflikteni östra Ukraina (Donbass) har flera lokala orsaker, som motsättningar mellanrysk- och ukrainsktalande grupper. Förenklat kan man säga att deukrainsktalande oftast sympatiserar med Ukrainas ambition att gå med i EU. Derysktalande känner sig stå närmare Ryssland.  

Ukrainasolycka

Ukraina har sedan länge varitdelat i ryskvänlig östra del och en mer Europavänlig västra del. Det ärUkrainas olycka att ligga i ett gränsland mellan öst och väst. Och det ärden politiska dragkampen mellan Ryssland och västvärlden som gjort att Ukrainanu sitter fast i en utdragen konflikt.

När Ukraina2014 under dramatiska former avsatte den ryssvänlige presidenten ViktorJanukovitj reagerade Ryssland med att annektera Krim. Till en början förnekadesall officiell rysk inblandning men det blev senare uppenbart att det var ryskasoldater som intog halvön.

Väpnadkonflikt bröt ut i de östra delarna och ryska separatister tog snabbt kontrollöver stora områden. Den ukrainska armen var svag och oförberedd påanstormningen. Men de har nu byggt upp sina armé och tryckt tillbakaseparatisterna till dagens så kallade gråa zon.

Frusenkonflikt

Annekteringenav Krim var en chock för Europa och USA och man reagerade med fördömanden ochsanktioner mot Ryssland. Relationerna mellan väst och Ryssland försämradesdramatiskt och tongångarna liknade Kalla krigets.

Rysslandhävdar att de inte är inblandade i konflikten, trots annekteringen av Krim.Östra Ukraina håller på att bli en så kallad frusen konflikt. En konflikt utanlösning där våldet blossar upp med jämna mellanrum. Och båda sidor bryter motuppgörelsen om eldupphör.

Osäkert medTrump  

USA har stöttat Ukraina underhela konflikten men sedan Donald Trumps tillträde är det oklart vad som gäller.Det har kommit uppgifter om att medhjälpare till Donald Trump försökt övertalahonom att släppa Ukraina. Tanken är att pressa Ukraina att godta förlusten avKrim i utbyte mot fred i öst. Samtidigt ska sanktionerna mot Ryssland hävas.

Uppgifternaom en eventuell kohandel om Krim upprör många i Ukraina. Även om kriget ärlångt bort och människor är krigströtta så är de nationalistiska känslornastarka. De flesta har vänner och anhöriga som drabbats de senaste åren.Samtidigt breder uppfattningen ut sig, bland diplomater och experter, att Krimredan är förlorat  Det är en uppfattning som Ryssland på alla sättförsöker uppmuntra.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.