Kulturminister Jeanette Gustafsdotter. Foto: Jessica Gow / TT

Samverkansmodellen ska göras om: ”Finns önskemål om det runt om i landet”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen planerar att se över den kritiserade kultursamverkansmodellen. En ny utredning ska påbörjas före sommaren.

– Jag vet att det finns önskemål om det runt om i landet, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter till TT.

I elva år har regioner och landsting haft uppdraget att förmedla statligt stöd till kulturinstitutioner i hela landet, via samverkansmodellen. Den har under åren fått kritik, bland annat för att urholka ersättningen till kulturinstitutioner. Även återstartsutredningen i spåren av coronapandemin föreslog att modellen ska ses över.

– Modellen är här för att stanna, det är en bra modell i sak. Men den har funnits i elva år och då har det hänt mycket i samhället. Det kombinerat med att det finns kritik mot modellen gör att vi tycker att det är högaktuellt att göra en översyn, säger Jeanette Gustafsdotter.

Under den förra kulturministern Amanda Linds (MP) mandatperiod stärkte regeringen samverkansmodellen med 250 permanenta miljoner, plus ytterligare 100 miljoner årligen från 2022. Det statliga stödet uppgår till cirka 1,6 miljarder kronor. Med regioners och kommuners finansiering omfattar modellen cirka 4,7 miljarder kronor.

Men än så länge är det inte aktuellt med ytterligare medel.

”Ska möta behovet som accelererat under pandemin”

– Det här är framför allt för att möta hur samhället ser ut i dag och för att möta behovet som har accelererat under pandemin, säger Jeanette Gustafsdotter.

Än så länge vill hon inte spekulera kring hur samverkansmodellen kan komma att förändras. Men i sin tidigare roll som generalsekreterare för Sveriges museer reste hon runt i landet och hörde ofta att regionernas möjligheter att sprida kultur ser olika ut.

– Vi får se vad utredningen kommer fram till men en del av kritiken är att aktörer inom kulturen inte är tillräckligt samordnade.

Fakta: Samverkansmodellen

Före 2011 fördelades alla statliga medel till regionala kulturinstitutioner av staten. Men år 2011 infördes kultursamverkansmodellen av regeringen, en modell för statligt stöd till regional kulturverksamhet.

Alla regioner utom Stockholm har valt att ingå i modellen.

Målet med modellen har varit att föra kulturen närmare medborgarna och att ge regionerna ett ökat ansvar och ökad frihet inom kulturområdet. Staten har det övergripande, strategiska ansvaret för den nationella kulturpolitiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.