När Turteatern i Stockholmsförorten Kärrtorp och det feminsitiska scenkonstkollektivet Ruby Rose sätter upp föreställningen ”Begränsat utrymme” handlar det om gråzonerna i både sexet och i rollerna som förövare respektive offer.
Föreställningen bygger på Henrik Bromanders serier.
– När jag valde de här historierna var det för att jag blev fascinerad och kände igen mig i dem. Men jag hade nog inte föreställt mig hur aktuella de skulle vara. Hela förra året fick vi fruktansvärda löpsedlar där vi på något sätt accepterar att vi begår övergrepp mot varandra, säger regissören Py Huss Wallin.
Störd sexualitet på tv
Rebecca Westholm, skådespelare och ledare för Ruby Rose, tror att gråzonerna bottnar i en ofri sexualitet.
– Man bara ”Jag borde stöna nu för det gör de på film”. Det behöver inte vara porr, det kan vara HBO-serier där det kan vara typ ”Hej, jag ser dig och du ser mig och nu kysser vi och nu ligger vi”. Det är inget förspel, bara baam! Det är också stört, säger hon.
”En jämställdhetsfråga”
Sexuella gråzoner har diskuterats flitigt den senaste tiden. Inte minst sedan ett våldtäktsfall i Umeå förra året rört upp känslor. Dessutom kampanjer som #prataomdet och Fatta fått stor uppmärksamhet.
– Jag tror att mycket av den lustfyllda sexualiteten går förlorad och mycket av den gråzon där vi verkligen har en enorm mängd övergrepp som aldrig blir anmälda förblir också förglömda. Det är en jämställdhetsfråga, säger Fanny Enberg, verksamhetsledare på Turteatern.