Biståndsgranskning hotas i OmVärlden

Uppdaterad
Publicerad

Sedan tidigare står det klart att Sidas tidning OmVärlden ska upphöra som papperstidning och istället ges ut på webben. Men det är inte den enda förändringen av publikationen. I en ny ägarpolicy plockas samtidigt formuleringen om det granskande uppdraget bort.

OmVärlden har sedan 2009 förhållit sig till en ägarpolicy som slår fast att tidningen har som ”en central uppgift” att ”bevaka och granska svenskt och internationellt utvecklingsarbete”.

I den nya ägarpolicyn har just granskningen plockats bort och ersatts med att: ”Med den journalistiska metoden ska OmVärlden bevaka svenskt och internationellt utvecklingssamarbete”.

Medier

”Blev förvånad”

Chefredaktör Anki Wood tycker ändringen av policyn är underlig.

– Jag blev mest förvånad när jag såg att ordet granska tagits bort. Det känns väldigt grundläggande för den här typen av tidning att det också ska finnas med.

Finns det några risker med ändringen?

– Man måste understryka att det inte finns någonting som hindrar att vi skulle fortsätta att granska. Men ja, på lång sikt kan det urvattna uppdraget.​

Sida menar att slopandet av OmVärldens granskninguppdrag bara är ett sätt att göra tidningens ägarpolicy kortare. Men biståndsminister Isabella Lövin (MP) oroas av beskedet och vill nu ta strid för den granskande biståndsjournalistiken.

– Det här är Sidas självständiga beslut som grundar sig på den gamla regeringens prioriteringar och strategier, där man säger att man bara ska informera om biståndets resultat. Vi har redan aviserat att vi vill modernisera den kommunikationsstrategin och öppna upp för debatt, opinionsbildning och granskning, säger hon till Kulturnyheterna.

”En hörnsten”

Biståndsdebattören Magnus Walan på Diakonia är orolig för att den nya ägarpolicyn och mindre redaktionella resurser sammantaget kommer att slå hårt mot OmVärlden.

– OmVärlden är idag en hörnsten för en bra biståndsdebatt i Sverige.

Tidningen är samtidigt tänkt att fortsättningsvis rikta sig till en målgrupp med 18- till 35-åringar. Även det är en förändring som Magnus Walan ställer sig frågande inför.

– Det riskerar att göra OmVärlden till en glättig informationssida, säger han.

Magnus Walan menar att tidningens granskande roll resulterat i fantastiska genomslag i andra medier.

– Det skulle innebära en förlust för det politiska landskapet om inte den här aktören tillåts finnas kvar på samma sätt som tidigare.

Sida: Chefredaktörens beslut

Sidas kommunikationschef Joachim Beijmo uppger att slopandet av formuleringen om granskning är en del av arbetet med att göra ägarpolicyn kortare och att det finns fler formuleringar som också strukits.

– Det är sedan upp till chefredaktören att avgöra när och hur mycket man ska ägna sig åt granskande journalistik, men det är inte en huvudsaklig uppgift.

Oklart om resurser

Enligt uppgifter till Kulturnyheterna kommer den redaktionella budgeten minskas med drygt en miljon. Stämmer det?

– Det är oerhört svårt att jämföra eftersom vi idag har en papperstidning och att OmVärlden nu bara ska bli en sajt.

Så ni vet inte om det blir minskade redaktionella resurser?

– Vi vill ha en lägre totalkostnad för staten och det kommer det att bli.

Men du kan inte säga om det innebär minskade resurser för journalistiken?

– Nej, det kan jag inte.

Ingen skillnad

När det gäller tänket kring målgruppen menar Joachim Beijmo att det inte innebär någon skillnad jämfört med tidigare:

– Det står att målgruppen ska vara den intresserad allmänheten, men med särskilt fokus på unga vuxna, säger Joachim Beijmo och tillägger att det beror på att man gjort bedömningen att kunskapen om svenskt bistånd är som minst i den gruppen.

Andras uppgift

Beijmo kan förstå att det finns de som menar att OmVärlden är en viktig del av biståndsdebatten i Sverige, men att just granskningen också måste hanteras av övriga medier.

– Det uppdrag vi fått av regeringen är att öka kunskapen om biståndet och biståndets resultatet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet