• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Behrang Miri, Nahid Persson Sarvestani och Athena Farrokhzad är några av de kulturpersoner som protesterar mot utvisningen. Foto: TT

Kulturupprop mot Roozbehs utvisning

Uppdaterad
Publicerad

Dussintals kulturarbetare med iranska rötter protesterar mot Migrationsverkets beslut om att utvisa den regimkritiske dokumentärfilmaren Roozbeh Janghorban: ”Det är en dödsdom”. Hundratals personer har nu skrivit under uppropet.

Artisten Behrang Miri, poeten Athena Farrokhzad, artisten Navid Modiri, fristadsförfattaren Parvin Ardalan och regissören Nahid Persson Sarvestani är några av de 33 svenska kulturarbetare med iranska rötter som nu protesterar mot Migrationsöverdomstolens beslut att utvisa Roozbeh Janghorban till Iran.

Uppropet, med representanter från Svenska PEN, Sveriges riksdag, svenska universitet och Flyktinggruppernas Riksråd, kallar beslutet för en ”rättsvidrig dödsdom” i en debattartikel på Aftonbladet. I nuläget har tusentals personer skrivit under initiativet.

Hotad filmare

– Jag kommer ursprungligen från Iran, och kunde inte sluta tänka på det här. Bilderna infirån landet – från fängelser, massgravar och tortyr – etsar sig fast. Det här kunde lika gärna ha varit jag. Förhoppningen är att människor höjer rösten nu när systemet sviker, säger Foujan Rouzbeh, iniativtagare till uppropet.

Mordhotad och eftersökt

Det var i tisdags som Kulturnyheterna uppmärksammade fallet med Roozbeh Janghorbans utvisning. Dokumentärfilmarens senaste dokumentär kritiserar Irans ayatolla Ali Khameini och har fördömts av regimen. Janghorban beskrivs som en ”förrädare mot den islamiska republiken” i statliga medier i Iran och har mottagit dödshot riktade mot honom och hans hustru.

– Jag riskerar att dödas eller ges ett långt fängelsestraff om jag återvänder. Jag har fått telefonsamtal från Iran där de säger att de vet att jag gömmer mig i Sverige och att de ska döda mig, sa Janghorban till Kulturnyheterna då.

Hård kritik

Hans berättelse bekräftas av Reportrar utan gränser, som har genomfört en oberoende undersökning genom sitt journalistnätverk i Iran. Ändå beslutade Migrationsöverdomstolen att inte ompröva hans utvisning till Iran, där han enligt Reportrar utan gränser riskerar att avrättas. Det beslutet får nu skarp kritik i uppropet, som startat en namninsamling för att Roozbeh ska ges skydd i Sverige.

– Det är extremt tydlligt att den här familjen har ett skyddsbehov. Om det nu är så att Migrationsverket är så okunniga om situationen i Iran är vi många som kan komma dit och utbilda dem, säger Foujan Rouzbeh.

”Vi som skriver under denna protest är kulturarbetare och aktivister med iransk bakgrund, som – om vi hade sökt skydd i Sverige i dag – hade löpt samma risk som Roozbeh Janghorban att utvisas till en säker död. Vi vänder oss till ansvariga myndigheter och politiker och kräver att Janghorban får stanna i Sverige. Ska ni utvisa honom får ni utvisa oss alla”, skriver kulturarbetarna i uppropet.

I skrivande stund har drygt 5000 personer skrivit under protesten.

– Vi jobbar med det juridiska just nu, och kommer att överklaga det här beslutet till Europadomstolen. Vi kommer inte att ge oss, säger Foujan Rouzbeh.

Läs mer om initiativet här.

Se hela inslaget om Roozbeh Janghorban.

De protesterar mot utvisningen:

Foujan Rouzbeh, aktivist i Flyktinggruppernas riksråd

Athena Farrokhzad, poet

Behrang Miri, musiker och programledare

Nasim Aghili, dramatiker och regissör

Aida Paridad, journalist och producent

Ardalan Esmaili, skådespelare

Babak Azarmi, kreativ manager

Bahareh Razekh Ahmadi, skådespelare och scenkonstnär

Shahram Khosravi, docent vid Stockholms universitet

Marall Nasiri, skådespelare

Mina Azarian, skådespelare och dramatiker

Elnaz Baghlanian, Svenska PEN

Sara Homand, poet och aktivist

Samira Ariadad, skribent

Nahid Persson Sarvestani, regissör och producent

Shebly Niavarani, skådespelare

Sholeh Irani, journalist

Navid Modiri, artist och kommunikatör

Saman Bakhtiari, journalist

Parvin Ardalan, fristadsförfattare

Hassan Loo Sattarvandi, författare

Roya Hakimnia, skribent

Nasrin Madani, fristadsförfattare

Khashayar Naderehvandi, poet

Daniel Riazat, riksdagsledamot för Vänsterpartiet

Milad Alami, regissör

Roozbeh Behtaji, filmskapare

Shora Esmailian, journalist och författare

Nasser Yousefi, regissör och radioprogramledare

Melody Farshin, stand-up komiker

Alex Afshar, Film för fred

Eddie Razaz, artist

Majsa Allelin, doktorand vid Göteborgs universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotad filmare

Mer i ämnet