Foto: SVT Grafik.

Storbråk mellan SVT och politiker i valets slutspurt

Uppdaterad
Publicerad

Bakom kulisserna i valets slutspurt bröt ett bråk ut mellan SVT och regeringskansliet. Det slutade med att nyhetsredaktionen böjde sig för politikernas krav, tycker SVT:s egna reportrar.

När SVT:s reportrar Kristina Lagerström och Johan Zachrisson Winberg såg Rapport söndag kväll före valet blev de upprörda. Dels på politiker som lägger näsan i blöt, dels på sina egna chefer som inte håller emot.

På helspänn

Den stora duellen mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven skulle äga rum i SVT samma kväll. I backspegeln kan man kanske konstatera att duellen inte blev en avgörande händelse i valrörelsen. Och mycket av mediebevakningen kom istället att handla om att S-ledaren Löfven stod på en illa kamouflerad låda för att bli längre. Men då – söndag kväll en vecka före valet -  var båda politiska lägren på helspänn.

Medier

Att SVT bara en halvtimme före duellen tänker sända ett inslag i Rapport om bristerna i skolan med udden riktad mot alliansen fick Fredrik Reinfeldts pressfolk att gå i taket.

En brottningsmatch över telefon startar redan på förmiddagen. Både utbildningsdepartementet och Fredrik Reinfeldts pressfolk ringer till redaktionen. Tonläget är högt. Bråket tar sig längre och längre upp i SVT-hierarkin.

”Jag är besviken”

Tio minuter innan Rapport-sändningen går i luften formuleras en avannons för skolreportaget på direkt order av Rapports ansvarige utgivare Ulf Johansson. Påtryckningar från politikerna tog skruv, menar reportrarna, som tycker att avannonsen sänkte deras reportage.

– Vi har en självständig public service-tv och den ska politikerna inte försöka styra, säger reportern Kristina Lagerström.

– Det mest märkliga är att det pågår samtal mellan statsrådsberedningen och SVT:s höga chefer om våra vinklingar och vår nyhetsvärdering. Jag tycker sådana samtal vänligt men bestämt ska hänvisas till granskningsnämnden, säger Johan Zachrisson Winberg och tillägger: 

– Jag har aldrig upplevt redaktionen som politiskt ängslig. Förrän nu.

Inslaget som han och Kristina Lagerström gjort slog fast att antalet barn som går ut grundskolan utan att ha tillräckligt bra betyg för att gå vidare till gymnasiet har ökat, till 13 procent, en “all time high”.

Moderaternas pressfolk var upprörda. Inslaget borde inte sändas samma dag som duellen mellan statsministerkandidaterna ägde rum, var deras linje. Den dystra trenden med elever utan tillräckliga betyg var inte ny. Samma utveckling hade man sett under den socialdemokratiska regeringen. Det skulle framhållas, tyckte moderaternas pressfolk, som allra helst ville att reportaget skulle lyftas ur sändningen.

Ville inte jämföra

Redan i presentationen av inslaget slås det fast att trenden med sjunkande skolresultat var tydlig – oavsett regering. Det räckte, menade reportrarna. Vinkeln på deras reportage var inte att jämföra olika regeringars misslyckanden på skolområdet. Det handlade om att visa hur den sittande regeringens ambitioner för skolan hade kört i diket. Redan 2006 hade Reinfeldt lovat att inga elever skulle hamna på efterkälken om han kom till makten.

Men chefen Ulf Johansson håller inte med reportrarna.

Han beslutar att  Rapports programledare skulle avannonsera reportaget med orden “Och tilläggas kan att utvecklingen var lika negativ under S:s regeringsår. Siffran för antalet obehöriga elever steg då från 8,6 procent 1998 till 10,8 procent 2005”.

– Effekten blir att det låter som att vi ber om ursäkt för den granskning vi just gjort. Det hade lika gärna kunnat vara ett försvar från Fredrik Reinfeldt, säger Johan Zachrisson.

Hur kommer det uppfattas?

– Jag kom fram till att allt som sas i inslaget var korrekt. Men var också tvungen att ställa frågan: Hur kommer det att uppfattas när vi ska ha en duell mellan Löfven och Reinfeldt strax efteråt?, säger Ulf Johansson.

Public service har högre krav på opartiskhet än andra medier och speciellt i ett slutskede av en valrörelse måste man vara väldigt balanserad, menar han.

– Jag ville inte att publiken skulle få bilden av att detta bara hade skett under Reinfeldtregeringen. Försämringarna av skolresultaten hade varit nästan lika stora under socialdemokraterna och i det här läget var det relevant att att redovisa det.

Genom filtret

Kristina Lagerström och Johan Zachrisson Winberg  vänder sig främst emot är att det var först efter att telefonerna började ringa och upprörda moderater ville ha ändringar som redaktionen reagerade. Reportaget hade filtrerats genom flera redaktörslager – ingen hade haft något att anmärka på.

– Det regeringskansliet lärde sig var att det lönar sig att ringa till SVT:s redaktion och pressa på. Jag är besviken, säger Johan Zachrisson Winberg.

Markus Friberg, som är statsminister Reinfeldts pressekreterare vill inte kommentera.

– Jag anser fortsatt att de kontakter jag har med enskilda är mellan mig och den personen, svarar han i ett sms.

Uppdrag att granska

Kristina Lagerström tycker inte att SVT ska ta särskilda hänsyn inför en politisk duell eller debatt. Nyhetsprogrammen måste få stå för sig själva, menar hon.

– Det är vårt uppdrag att granska makten – även kvällen för en partiledarduell, säger Kristina Lagerström.

Ulf Johansson håller inte med sina reportrar om att redaktionen böjt sig för påtryckningarna.

– Jag är van att hålla emot. I slutet av valrörelsen har det varit ett oerhört tryck från båda blocken på allt vi har publicerat, tonläget har trissats upp. Men vi gör självklart alltid vår egen nyhetsvärdering, säger han. ​

Se hela inslaget med på- och avannonserna här eller genom att klicka på bilden längst upp i artikeln.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet