”Det är kyrkans eget ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan kyrkan skildes från staten för 12 år sedan har gudstjänstbesöken minskat drastiskt. Idag görs 800 000 färre besök per år, och kyrkor står och förfaller.

Svikande besöksiffror och färre som betalar medlemsavgift innebär stora ekonomiska problem för församlingarna – så stora att man inom en tioårsperiod kommer vara tvungen att sälja ut otaliga kyrkor, och därmed privatisera vårt allmänna kulturarv.

Sedan kyrkan och staten skildes åt för 12 år sedan har hela 58 svenska kyrkor tagits ur bruk. Vissa har sålts till privatpersoner och andra till företag. Bland annat har Viskafors kyrka blivit en krog, och Dennis Toth har byggt om en kyrka till ett privat bostadshus.

Behövs mer pengar

Svenska kyrkan står för Sveriges största sammanhållna kulturarv och kan därför betraktas som en angelägenhet för hela Sverige – även för dem som inte är medlemmar i kyrkan. Det är också därför staten varje år går in med en kyrkoantikvarisk ersättning på 460 miljoner kronor för underhåll av kyrkorna. Men det räcker inte, menar kyrkan.

Nu finns det risk för att det stora kulturarvet måste privatiseras, om inte staten går in med mer pengar eller om kyrkan börjar ta av sina egna tillgångar.

– Nackdelen med att man säljer av dem är att det blir en privatisering av kulturarvet. Det vill vi helst inte se, för då har inte allmänheten längre tillgång till dem. Om det blir en privat bostad så kan man ju inte komma in och se det fantastiska kulturarvet, säger Svenska kyrkans kultursamordnare Henrik Lindblad till Kulturnyheterna.

”Kyrkans eget ansvar”

Svenska kulturministern Lena Adelsohn-Liljeroth menar dock att kyrkorna inte är statens ansvar:

– Det är Svenska kyrkans eget ansvar. Svenska kyrkan äger kyrkorna. Alla kyrkor kommer inte kunna bevaras. Vad som sen kommer att hända med dem – om de kan förändras för något annat ändamål eller om man ska flytta eller riva – det är i första hand kyrkans eget ansvar, säger ministern.

Svenska kyrkan har 36 miljarder kronor i tillgångar, uppger de själva. Utöver det är de en av Sveriges största skogsägare med prästllönetillgångar, som är en typ av stiftelse, på 30,8 miljarder kronor.  

– Svenska staten har ju också stora tillgångar. Men det är inte som att man säljer av skogen för att betala för sjukvård och skolor. Det är samma med att Svenska kyrkan inte kan börja sälja av sina tillgångar. Då står man utan kapital inom ett antal år, säger Henrik Lindblad.

Kulturministern menar dock att Svenska kyrkan måste rätta mun efter matsäck, som så många andra.

I tv-inslaget ovanför texten intervjuas kyrkägaren Dennis Toth, Svenska kyrkans kultursamordnare Henrik Lindblad och Sveriges kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth.

Reporter & klippning: Sindra Grahn.

Foto: Brynn Settels/Viveca Hallgrim Rückert.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.