Granskningsnämnden fäller ett inslag i SVT för otillbörligt gynnande av Postens postogram. I inslaget sades bland annat att Radiohjälpen samlat in pengar till humanitära ändamål i 50 år och att tittarna kunde stödja verksamheten genom att köpa postogram.
Granskningsnämnden konstaterar att postogram är en kommersiell tjänst hos Posten och att den konkurrerar med andra liknande kommersiella tjänster. Nämnden kommer dock inte att begära att SVT bötfälls för detta.
Granskningsnämnden fäller också SVT för att ha sänt två program med skrämmande våldsscener under tidig kvällstid. I det ena fallet, Violinspelet, förekom en utdragen misshandelsscen. Det andra, ett avsnitt ur den italienska dramaserien Giorgio Perlasca, innehöll bland annat en våldtäktsscen och flera scener där människor avrättades.
Granskningsnämnden anser att båda programmen innehöll verklighetstroget våld som kunde verka skrämmande för barn och att de därför stred mot bestämmelsen om hänsyn till televisionens genomslagskraft.
Könskriget frias
Sveriges Televisions uppmärksammade dokumentärer Könskriget var varken partiska eller osakliga, fastslår Granskningsnämnden. Den riktar ändå kritik mot programmen, vilket är ovanligt.
Programmens kritiska förhållningssätt mot vissa företeelser inom Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) stred inte mot kravet på opartiskhet, enligt nämnden. Däremot gavs en ”ofullständig bild av hur utbredd tron på satanistisk våldsutövning mot kvinnor och barn var inom kvinnojoursrörelsen”. Det var missvisande, men bristen var inte så stor att det strider mot kravet på saklighet.
Det kom 146 anmälningar mot dokumentärerna, vilket är ett rekord i Granskningsnämndens historia. Evin Rubars dokumentärer nominerades i förra veckan till stora journalistpriset i klassen Årets avslöjande.
TT