”Tv-licensen är en dinosaurie och det är dags att den dör”

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagspartierna kommenterar ungdomsförbundens mer radikala kulturpolitik.

Kulturnyheterna har tagit temperaturen på de politiska ungdomsförbunden i olika kulturpolitiska frågor, nu kommenterar moderpartierna ungdomsförbundens svar – och meningsskiljaktigheterna är flera.

Vill legalisera fildelning

7 av 8 ungdomsförbund vill legalisera fildelning i privat bruk, en linje som inget av modersförbunden som svarat verkar vara överens om.

Kulturnyheterna i Almedalen 2014

Vänsterpartiets kulturpolitiske talesperson Lars Ohly säger till exempel att deras syn i stort stämmer överens med Ung Vänsters, förutom när det kommer till upphovsrättsfrågor.

– Vänsterpartiet driver frågan om digitala bibliotek med fri tillgång och betalning till upphovsrättsinnehavarna. Ett sådant förslag kan inte kombineras med helt fri tillgång till allt, eftersom ersättningen till upphovsrättsinnehavarna då knappast är aktuell.

För och mot statligt kulturstöd

Liberala ungdomsförbundets (LUF) hjärtefråga är att minska på statens inflytande över kulturen. Istället anser de att crowdfunding bör vara den framtida finaniseringsmetoden. Folkpartiets Ulf Nilsson tror inte på en så pass liberal lösning.

– Vi tycker att det behövs en statlig finansiering av kulturen. Kulturskapande med kvalitet, som inte är kommersiellt lönsam, ska ha möjlighet att utvecklas, säger han.

Public service – en vattendelare

LUF tycker även att det är dags att tv-licensen tas bort helt.

– Tv-licensen är en dinosaurie och det är dags att den dör, säger LUF:s förbundsordförande Linda Nordlund.

Och hon är inte ensam om att vilja förändra public service. Alla borgerliga förbund och även Sverigedemokratisk ungdom vill reformera förutsättningarna för public service.

”Djupt olycklig utveckling”

Moderaternas ungdomsförbund (MUF) är till exempel för att införa en skattsedel-lösning istället för den nuvarande tv-licensen. Något som även moderpartiet driver, däremot är Moderaterna skeptiska till många förbunds förslag om att begränsa programutbudet i public service. 

– Jag tror att det vore en djupt olycklig utveckling, när man ser hur mediemarknaden utvecklas ser man också behoven av alla de program som public service producerar som inget annat bolag, säger Moderaternas riksdagsledamot Cecilia Magnusson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturnyheterna i Almedalen 2014

Mer i ämnet