”Yttrandefriheten får inte förminskas inför barbariet och ge vika för utpressning från dem som angriper demokratin och de värden vi gemensamt står bakom”, heter det i ett uttalande.
Många medier hörsammade maningen, medan andra valde en försiktig linje. Svenska Expressen har Charlie Hebdos sista satirbild av IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi på omslaget.
– Vår hållning är fortsatt tydlig: Yttrandefriheten ska inte inskränkas av hot eller ens av våld, sade Expressens chefredaktör Thomas Mattsson till TT på onsdagen.
”Inte demonstartion”
Danska Berlingske publicerar flera av Charlie Hebdos teckningar och förstasidor, både i papperstidningen och på webben.
Chefredaktör Lisbeth Knudsen understryker att de publiceras som journalistisk dokumentation.
– Jag har den mycket klara hållningen att vi inte ska använda Muhammed-teckningar som demonstration, säger hon till Ritzaus.
Stötande
De flesta ledande nyhetsredaktioner i USA valde att inte publicera några satirteckningar, med hänvisning till att de kan uppfattas som stötande för troende muslimer.
”Att beskriva bilderna i ord ger läsarna tillräcklig information”, skrev The New York Times talesperson i ett mejl till Reuters.
SVT: Om relevant
SVT publicerade redan igår bilder tecknade av Charlie Hebdos satiriker.
Publiceringen var inte en demonstration för yttrandefrihet, utan en del av nyhetsbevakningen.
– Jag tyckte att det var relevant att visa vilken typ av tidning det handlar om, säger Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Riksnyheterna på SVT.