Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: TT

Inga nya kulturpolitiska satsningar – trots överskott

Uppdaterad
Publicerad

Vårbudgeten är här. Men det är inte några stora kultursatsningar som väntar under resten av 2017.

När kulturbudgeten för 2017 presenterades i september i fjol kom ett stort antal förändringar på kulturområdet: höjning av TV-avgiften, anslag till renovering av Kungliga Operan och myndigheten för Riksutställningar läggs ner. Kulturbudgeten utökades med 409 miljoner kronor och medieanslagen höjdes med 13 miljoner kronor, från 91 miljoner 2016 till 104 miljoner för 2017.

Men i vårpropositionen ligger höstbudgeten kvar oförändrad trots att regeringen räknar med relativt stora överskott i de offentliga finanserna framöver.

Olof Lavesson (M), ordförande i kulturutskottet, är kritisk till regeringens vårbudget.

– Det är anmärkningsvärt att när man talar om ett samhällsbygge för en hållbar framtid så nämns inte kulturen med ett enda ord, säger Olof Lavesson till Kulturnyheterna.

Organisatorisk flytt av konstmuseum

– Jag har fått ett pressmeddelande om att man flyttar Prins Eugens Waldermarsudde men det är uppenbarligen det enda som har skett.

Olof Lavesson syftar på regeringens förslag att konstmuseet Prins Eugens Waldermarsudde organisatoriskt ska skiljas från Nationalmuseum som presenterades i vårbudgeten. Förslaget väntas träda i kraft den 1 juli 2017.  

Vad saknar du i budgeten?

– Jag hade förväntat mig satsningar när det kommer till de utmaningar som vi står inför, framförallt på integrationsområdet där kulturen har en viktig uppgift att fylla, säger Olof Lavesson:

– Till exempel lade vi ett förslag om en stor lässatsning för barn i socioekonomiskt svaga områden, det hade man kunnat följa upp om man hade velat. 

Kulturnyheterna har sökt kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) för en kommentar men hon har avböjt att medverka.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.