De som drabbas värst är de minderåriga barnen om familjeförsörjarna inte tar sig ur situationen. Socialtjänsten ska därför hjälpa föräldrarna att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden, men i realiteten fungerar det inte, arbetsbelastningen gör att de helt enkelt inte hinner med, vilket gör att högen fortsätter växa. Vi har besökt ett socialkontor i Sörmland, som har flest bidragstagare i landet.
”Som att släcka bränder hela tiden”
Dalia Eid arbetar som socialsekreterare i Nyköping och hon har börjat blogga för att väcka opinion kring socialsekreterarnas arbetssituation och vad det får för konsekvenser:
– Jag kan väl säga så här, att jag har arbetat som socialsekreterare i tre år och två gånger har jag varit på väg in i väggen.
– Du känner dig konstant jagad och otillräcklig, du har inte tid att göra det du skulle vilja göra. I och med att ärendemängden är så hög så måste vi hela tiden prioritera det mest akuta, det är som att släcka bränder hela tiden.
– Det hör jag ofta i korridoren eller lunchrummet, att ”den här personen hade det gått så himla bra för om jag bara hade haft tiden att följa med och visa”. Det är fler som hade kommit till jobb om vi hade fått tiden att göra ett ordentligt arbete och inte prioritera i ärenden hela tiden.
140.000 barn får ekonomiskt bistånd
Det är drygt 400.000 som får ekonomiskt bistånd någon gång under året, av dem är 140.000 barn – en siffra som legat på ungefär samma nivåer de senaste åren, men sedan 2011 har de som får ekonomiskt bistånd under lång tid blivit fler, något som ökar risken för att permanent fastna i bidragssystemen. Anette Agenmark är utredare på Socialstyrelsen:
– Socialtjänsten har ju ett dubbelt uppdrag, det handlar dels om att hjälpa människor att bli självförsörjande, ge stöd för det, och då kanske främst till föräldrar i det här sammanhanget, att underlätta att komma ut och få jobb och få självförsörjning, vilket ju i de allra flesta fall underlättar familjens ekonomiska situation. Och det andra är att tillgodose ekonomisk trygghet under tiden, det är det som är försörjningsstödet.
Max 35 ärenden samtidigt
Victor Eriksson Gonzales är chef på socialtjänsten i Nyköping och han berättar hur de försökt sätta upp målet att varje socialsekreterare maximalt ska behöva ha hantera 35 ärenden.
– Här har vi tidigare haft 50-60 ärenden per handläggare, men jag hör från socialsekreterare som kommer från andra ställen att de har hanterat 100 ärenden eller mer, och då kan du inte hinna med att planera och arbeta socialt och arbeta mot mål att personen ska gå vidare i sitt liv, om du inte har det utrymmet.