Det är ett Trump-kritiskt tv-bolag som berättar historien om Trump och kärnvapnen. Nyhetsankaret Joe Scarborough, som varit republikansk kongressledamot, återger en historia som kan få många i världen att rysa.
Det var i tv-bolaget MSNBC som Scarborough (i Good morning, Joe-sändningen) berättade om en internationellt erkänd utrikespolitisk expert som träffade Trump för att ge honom råd. MSNBC kan betecknas som prodemokratiskt.
Trump ska tre gånger under ett timslångt samtal enligt Scarborough ha frågat varför man inte kan använda kärnvapnen när man nu ändå har dem.
Stor panik
En presidentkandidat som alltså inte tycks ha fattat vitsen med kärnvapen. De är till som ett avskräckande inslag. Men att använda dem skulle kunna leda till världens undergång.
Och Donald Trump skulle alltså kunna bli USA:s president även om han just nu i elva opinionsmätningar ligger under Hillary Clinton med i snitt 7 procent. I tv-bolaget Fox News mätning leder Clinton med tio procent.
Åtskilliga amerikanska medier rapporterar nu om stor panik i det republikanska partiet.
Spekulationer
Nu börjar spekulationer dyka upp om som talar om att Trumps senaste uttalanden är så allvarliga och så förvirrade att den republikanska ledningen skulle kunna överväga att avsätta Trump och utse en annan presidentkandidat.
Det kan avfärdas som spekulationer i sommarstiltjen men opinionssiffrorna i kombination med republikanska partiets stora misstänksamhet mot Trump under våren skänker en viss trovärdighet åt dessa spekulationer.
Löper amok
Men Trumps teoretiska intresse för att använda kärnvapen – vilket skulle kunna ses som en dödssynd – har närmast gått obemärkt förbi på grund av en rad andra uttalanden som gett honom rubriker, men som uppenbarligen inte gett honom ökat stöd i väljaropinionen.
Det är som om Trump börjat löpa amok, när han måste kämpa i motvind. Han har sagt att han ska fortsätta sin kamp mot det muslimska föräldraparet Khan, vars son dog som amerikansk soldat i Irak. Rådgivare har förtvivlat försökt att hindra honom.
Föräldrarna anklagar Trump för att själv inte ha uppoffrat någonting och för att han vill stoppa inresa i USA för alla muslimer.
Överväger ”ingrepp”
Detta var ett brott mot amerikanska normer: Att gå till attack mot anhöriga till krigshjältar är ett tabubrott. Till detta kommer att Trump närmast tagit avstånd från två tunga republikanska namn: Representanthusets talman Paul Ryan och senator John McCain.
Hans egen vicepresidentkandidat Mike Pence har tagit avstånd från Trumps hållning till Ryan.
Eftersom han ligger klart under Clinton i opinionsmätningarna och hans utbrott tydligen inte går att hejda, talar nu flera amerikanska medier om att den republikanska ledningen överväger någon form av ”ingrepp” för att rädda partiet.
Strider mot amerikanska värderingar
Partiledaren Reince Priebus – en doldis i USA:s politik – ska vara ”rasande av ilska”. Scott Reed, en republikansk valstrateg sedan länge, talar om ”en ny nivå för paniken” inom det republikanska partiet. Newt Gingrich, tidigare republikansk talman i representanthuset, kallar Trump ”självförstörande”.
Ännu ett exempel: Studenterna vid prestigeuniversitetet Harvards republikanska klubb vänder sig mot Trump som partiets presidentkandidat.
Det är första gången sedan klubben grundades 1888 som man gör något sådant. Han är inte bara mot republikanska värderingar utan även mot amerikanska, skriver man i ett meddelande.
Plan B
New Yorks förre borgmästare Rudy Giuliani ska enligt tv-bolaget NBC hoppas att Trumps vuxna barn kan få honom att dämpa sin angreppslusta.
Men hittills har sådana försök inte lett till att Trump lägger band på sig. Därför har flera medier börjat tala om att republikanernas partiledning letar efter en ”plan B”. Plan B skulle vara att ersätta Trump med en annan kandidat.
Medierna som spekulerar i detta är ofta anti-Trump men samtidigt är det ingen hemlighet att republikanernas elit redan i våras var synnerligen skeptisk – för att inte säga fientlig – mot att Trump blev kandidat.
Han sågs inte som en ”äkta republikan” och det gjordes misslyckade försök att stoppa honom in i det sista. Motståndare menade att han inte kunde vinna valet åt republikanerna.
Kan fylla vakanser
Men som sagt: Ryktena kan också ses som ett led i en kampanj mot Trump, som själv menar att han förföljs av stora delar av den amerikanska mediekåren. Fallet med det skrikande barnet (se nedan) visar att medierna har en tendens att behandla Trump negativt.
Hans trognaste anhängare ser också detta som ett försök av etablissemanget och dess medier att skada Trump.
Trump har oftast hållit stort avstånd till partiledningen som dock till sist gav efter för trycket och lät honom bli presidentkandidat: Trump hade ju trots allt vunnit partiets nomineringsval och ett försök att stoppa honom skulle troligen spränga partiet.
I den republikanska regelboken finns det en paragraf som säger att partiledningen kan fylla vakanser som uppstått genom till exempel dödsfall eller ”andra omständigheter”. En annan omständighet är att partiet skulle se sig nödsakat att ta avstånd från en kandidat.
Kränkande mot krigsveteraner
Det krävs att den republikanska nationalkommitténs 168 ledamöter i ett majoritetsbeslut skulle ersätta Trump med en annan presidentkandidat. Till exempel med Paul Ryan.
Alltsammans måste dock ske före början av september enligt tv-bolaget ABC.
En uppgift att han låtit föra ut ett skrikande spädbarn från ett valmöte visar sig vara överdriven enligt till exempel Trump-kritiska Washington Post. Incidenten väckte uppseende när den rapporterades. Men annars är katalogen över hans underligheter på sistone ganska lång.
En krigsveteran skänkte honom ett purpurhjärta (Purple Heart) och han visade sin belåtenhet med detta och insåg inte att detta var ytterligare ett tabubrott.
En sådan utmärkelse får man inte till skänks, den har man förtjänat genom att ha sårats i krig. Särskilt i patriotiska republikanska kretsar uppfattas Trumps förtjusning över purpurhjärtat som kränkande mot sårade krigsveteraner.
Hjälp från hackers
Samma dag som detta skedde rapporterade New York Times om att Trump befriats från tjänstgöring i Vietnamkriget genom ett läkarintyg om en relativt ringa åkomma (hälsporre).
Han visade också en stor okunnighet om Rysslands inmarsch på Krim för drygt två år sedan. Hans yttranden visade att han inte insåg vilket stort brott detta var mot den europeiska fredsordningen.
Hans uppmaning till misstänkta ryska hackers att frisläppa ytterligare Wikileaks-material från den demokratiska partiledningens mailservrar väckte också stort uppseende.
En amerikansk presidentkandidat som alltså ber hackers i en främmande makt om hjälp i sin valrörelse är något unikt. Trump förklarade senare att det var ett ironiskt uttalande. Clinton-kampanjen misstänker ryska underrättelsekällot för läckan.
Riggat val
Till detta kommer hans uttalanden om att det kommande amerikanska presidentvalet kanske är uppgjort i förväg – riggat – om det skulle visa sig att Clinton vinner.
Hans uttalande om Clinton som ”djävulen” hör också till de senaste underligheterna – som alltså kommer från en person som skulle kunna bestämma om ett amerikanskt kärnvapenangrepp.
Sen är frågan om den republikanska ledningen verkligen har kraft att stoppa honom. Man försökte före partikonventet men måste ge upp av rädsla att partiet skulle spricka. Den risken är inte borta än – om man verkligen skulle övergå till handling.