Det blir allt vanligare att använda datorer vid då barn lär sig skriva

Dator vanligare då barn lär sig skriva

Publicerad

Nu utmanas pennan av datorn i skolan.

Allt oftare används datorn då barn ska lära sig skriva.

– Fördelarna med datorn är väldigt stora, säger professor Caroline Lidberg.

Det blir allt vanligare att barn lär sig att skriva med hjälp av en dator. Något som Caroline Liberg, professor i utbildningsvetenskap vid Uppsala universitet, ser mest fördelar med.

– Fördelarna är väldigt stora för att när de skriver på dator då blir ju fokus på att skapa ett innehåll och det är ju det som skolan är till för, säger hon.

Mobiler, datorer och surfplattor tar över allt mer i samhället och frågan är om handstilen överhuvudtaget har en framtid.

Handstilen ej betygsgrundande

Skrivstilen finns inte med i den svenska läroplanen sen 20 år tillbaka. Handstilen finns kvar, men bara som ett kunskapskrav för en elev i årskurs 3. Kravet är att eleverna kunna skriva läsligt för hand, men handstilen är inte betygsgrundande.

Och det tycker Skolverket inte heller att den ska vara.

– Om man skulle börja bedöma handstilen för att sätta betyg finns det en risk att man att man börjar bedöma hur vacker och fin den är eller hur lätt den är att läsa och det är ju väldigt svårt att avgöra, resonerar Anna Österlund som är undervisningsråd på Skolverket.

– Vem ska få bestämma på vilka grunder man avgör det? frågar hon.

Professor Caroline Liberg har undersökt hur lärandet förändras när skolelever går från att lära sig skriva för hand till att i stället först lära sig skriva på datorer. På uppdrag av Uppsala kommun har hon har följt två klasser under tre års tid. Klasser som fått datorer redan i förskolan.

Barn med minst resurser gynnas mest av datorn

– Det har visat sig att först årets steg går fortare fram och framförallt för de minst starka eleverna, berättar hon. De lärare jag har följt säger att framförallt de barn som har minst resurser med sig till skolan av tidigare erfarenheter av läsande och skrivande gynnas allra mest av att börja lära sig skriva på datorn.

Men än så länge har Skolverket den hållningen det är viktigt att behålla handstilen.

– Kravet vi har är ju redan ganska lågt krav. Det är ju svårt att se vad ett lägre krav skulle innebära, funderar Anna Österlund. Det skulle ju ställa andra krav på hela samhällsapparaten om man inte kan räkna med att människor kan skriva för hand.

Caroline Liberg menar också att bokstäverna på datorn kan bli förebilder för hur man sen själv kan skriva för hand.

– Det som är fantastiskt med datorn det är ju att barnen kan laborera med teckensnitt. Jag menar, det finns ju teckensnitt som ser ut som om den är handskriven, ler hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.