Sverige är på väg in i en allt djupare kris på arbetsmarknaden som kan få mycket stora effekter på svensk ekonomi.
– Vi står vi inför en utmaningen att ha en ganska hög arbetslöshet för svenska mått och samtidigt en problematisk situation med arbetskraftsbrist, säger Mikael Sjöberg som är generaldirektör för Arbetsförmedlingen.
Fler arbetslösa får ännu svårare få jobb
Vad det handlar om är att de som har svårast att få jobb utgör en allt större andel av de arbetslösa. Enligt arbetsförmedlingen finns det fyra riskgrupper: de som har låg utbildning, är över 55 år, har en funktionsnedsättning eller inte är födda i Europa. Och år 2018 kommer fyra av fem arbetslösa att tillhöra de grupperna. Och arbetsförmedlingen befarar att när tiderna blir bättre kommer arbetsgivarna att inte vilja anställa de som står längst bort från arbetsmarknaden. Och det får konsekvenser.
– Fortsätter konjunkturen att ticka på hyfsat bra då kommer vi att ha arbetskraftsbrist, säger arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.
Brist på specialister
Redan i dag är det brist på specialister som civilingenjörer, sjuksköterskor och vissa typer av lärare. Men om bara några år kan bristen bli så stor i hela samhället att arbetsgivarna tvingas slåss om arbetskraften. Det kan göra att lönerna börjar dra iväg och då måste riksbanken agera för att dämpa en överhettning i ekonomin.
– Då kan man säga att vi har kostnader på två håll, säger Mikael Sjöberg. Dels har du kostnader i form av kanske en stigande inflation och problem med ekonomin. Dessutom är det faktiskt en kostnad för samhället att ha en hög arbetslöshet. Vi kostar ju pengar och ersättningsystemen också.
Och arbetsförmedlingens ledning anser att man själva inte klarar av att lösa problemen. Som exempel nämner Mikael Sjöberg att skolorna måste förbättras.
– Det är otroligt viktigt att utbildningssystemet fungerar på ett relevant sätt. Vi kan inte få ett fortsatt tillflöde av ungdomar som inte har en fullgod gymnasieutbildning.