Baksmällan kom tidigt i år

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Britternas beslut att lämna EU slår ner som en blixt på världens finansmarknader. Det blir sannolikt en stökig och stormig sommar på världens börser. Men vad de långsiktiga ekonomiska konsekvenserna blir är det få som vet.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

De närmaste dagarna och veckorna väntar finansiell oro medan världens finansmarknader försöker smälta och förstå innebörden i det som egentligen hänt under midsommaraftonens natt.

Den oron kan bli extra stor eftersom världens investerare i veckan poppat champagne-korkar för en stanna-seger i förskott. De litade på vadslagningsfirmorna starka odds för en stanna seger, och både aktiemarknaden och pundet blev starkare i veckan.

Brittisk EU-omröstning

Segern byts ut i chock

Nu kommer baksmällan, segern byts nu ut i chock och framförallt en oro för vad som händer nu. För det är väldigt oklart och osäkert.  

Det innebär att investerare på aktiemarknaden söker sig bort från det som de uppfattar som riskfyllt, framförallt aktier och söker sig till det som de ser som säkra och trygga hamnar.

Redan nu har guldet och amerikanska statsobligationer stärkts samtidigt som pundet straffats hårt. Och ligger nu på den lägsta nivån på 30 år mot dollarn.

Även den svenska kronan kan tappa i värde mot framförallt dollarn när investerare söker sig till ”trygga” valutor. I Sverige kommer också reaktionen på britternas uttåg ur EU komma med fördröjning eftersom den svenska börsen är stängd i dag.

Svenska myndigheter står beredda

London är ett av världens största finansiella centrum. De brittiska bankernas tillgångar är fyra gånger så stora som landets BNP. Och framförallt så har landet blivit ett nav för utländska banker och deras utlåning till varandra.

Det finns en stor beredskap från världens centralbanker att smörja det ekonomiska systemet så att det inte hamnar i baklås i orons kölvatten. Även svenska myndigheter står beredda och ska ha krismöten i dag.

För EU är de politiska effekterna gigantiska och rör sig i ett politiskt och juridiskt ingenmansland när ett av de största medlemsländerna vill lämna.

De långsiktiga ekonomiska effekterna av år av handelsavtalsförhandlingar är svåra att sia om.    

Storbritanniens ekonomiska tillväxt, mätt i BNP kommer antagligen få sig en rejäl törn, tror bland annat IMF och OECD. Men allt beror på hur förhandlingarna går och hur länge den här osäkerheten består.  

En av världens mest stökiga skilsmässor kan nu börja.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet