Foto: TT

Bedrägerihärva avslöjad – företag har lurats på 10-tals miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Polisen håller på att utreda en härva där ett hundratal företag har lurats på 10-tals miljoner sen i somras. Bedrägeriet är mycket avancerat och polisen misstänker ett kriminellt nätverk bakom bluffen.

En pall med nya surfplattor, lådvis med smartelefoner, byggmaterial för att bygga färdigt ett helt hus. Det handlar om mycket stora volymer av en mängd olika produkter som en misstänkt bedrägeriliga lurat till sig sen i somras.

– Det här rör sig om grovt organiserad brottslighet, säger Jan Olsson, vid polisens nationella bedrägericenter till SVT Nyheter. Tyngdpunkten ligger på elektronikprodukter som Iphone och Ipads, men även mycket byggvaror och olja. Vi hade precis ett bedrägeriförsök på 26 kubikmeter olja, värt ca 320.000 kr, men det lyckades vi stoppa i sista stund, säger Jan Olsson.

Bedrägerier på många 10-tals miljoner kronor

Vad rör det sig om för summor?

– På grund av förundersökningssekretess, så kan jag inte gå in på exakta summor, men det rör sig om många 10-tals miljoner kronor, säger Jan Olsson till SVT Nyheter.

Bluffen är ett så kallat domänbedrägeri, där kända företag inom till exempel elektronik eller byggbranschen, får en beställning, från ett annat känt stort företag i Sverige. Ofta har de gjort affärer tidigare och försäljningavdelningen misstänker därför inte att det är ett bedrägeri.

– Det äkta företaget heter till exempel SVT och har en domänadress som då är svt.se. Bedragarna skapar en ny domän som till exempel heter svte.se. När de sen skickar ut beställningar via mail, så ser det hela korrekt ut och eftersom företaget har gott renommé, så skickar man varorna.

Lurade företagen att känna sig trygga

Varorna leveras till en adress där bedragaren också tar emot varorna.

Hur kan stora etablerade företag bli lurade på det här sättet?

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, menar att det handlar om förtroende.

– Kriminella tar alltid ett steg framåt och utvecklas och i det här fallet, har de varit mycket duktiga på att bygga upp en fasad som gör att de lurade företagen känt sig trygga. Ofta har det drabbade företaget och det ”äkta företaget” gjort affärer med varandra tidigare och i många fall har bedragarna tagit reda på vad beställaren på det korrekta företaget heter och sen använt det namnet i beställningen.

– Bedrägeriet är också avancerat eftersom när man kontrollerar ip-adressen på blufföretaget, så hamnar man på den korrekta hemsidan, säger Per Geijer till SVT Nyheter.

Polisen misstänker internationell koppling

Polisen är mycket förtegen kring härvan och utredningen sker i södra Sverige. En person har gripits, men polisen räknar med flera gripanden och det finns även kopplingar till andra europeiska länder.

Vart tar varorna vägen?

– Byggvaror och olja, säljs förmodligen till mindre nogräknade här i Sverige, men till exempel telefoner och surfplattor, som kan spärras, misstänker vi försvinner österut. Där fungerar nämligen inte de spärrar som finns och som gör telefonen obrukbar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.