I sitt sommartal i lördags sa statsminister Fredrik Reinfeldt (M) att kostnaderna för flyktingmottagande kommer att öka så pass mycket att det finns ett mycket begränsat utrymme för nya vallöften.
I dag kallade finansminister Anders Borg (M) och utrikesminister Carl Bildt (M) till en gemensam presskonferens angående flyktingpolitiken. Enligt Expressen väntade skattehöjningar. Men några sådana nyheter framkom inte och inte heller några konkreta förslag på hur man ska lösa situationen.
– De presenterade inga nyheter alls. Det vill visa upp de två i regeringen som har det allra högsta förtroendet hos allmänheten. Moderaterna vill få valrörelsen att handla om utrikes- och ekonomisk politisk, säger Irene Wennemo, ledarskribent på radikala Dagens Arena.
Skribenterna oense
Men att det skulle ligga särskilt mycket taktik bakom Reinfeldts tal tror inte Ivar Arpi, redaktör på det borgerliga samhällsmagasinet Neo, som menar att de ökade kostnaderna kommit som en nyhet för regeringen. Han påpekar också att det kom 2.359 asylsökande till Sverige förra veckan, vilket är en ovanligt hög nivå.
– Det är jättebra att regering tar tag i en ödesfråga och det är unikt att en så stor kostnadsökning sker mellan vårpropositionen och höstbudgeten. Det är alltså 48 miljarder kronor som behövs de närmaste fyra åren. Det är bara att se vad det innebär. I september så tar pengarna slut för dagersättning, hälso- och sjukvård för asylsökande. Då har vi inte råd att betala för bostäder för ensamkommande flyktingar. Så ser verkligheten ut, säger Ivar Arpi.
Tycker att regeringen misskött sig
Irene Wennemo menar att regeringen delvis själv orsakat de skenande kostnaderna.
– Regeringen har inte skött sig. I åtta år har det byggts för få bostäder och regeringen har flyttat över ansvaret för flyktingar till Arbetsförmedlingen. Det har blivit ett organisatoriskt kaos. Det finns något cyniskt i att lyfta den här frågan på det här sättet just nu, säger Irene Wennemo.
– Jag tycker att det är cyniskt att anklaga regeringen för att vara cynisk. Det här är en akut och unik situation som uppstått snabbt. Det är bra att vi har en regering som tar tag i en av de största ödesfrågorna för framtiden, svarar Ivar Arpi.