• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Dramatisk ökning av antalet varsel

Uppdaterad
Publicerad

7.329 personer varslades om uppsägning i september. Det visar ny statistik från Arbetsförmedlingen som presenteras i dag.

Arbetsförmedlingens prognos inför framtiden är dyster. I september varslades totalt 7.329 personer om uppsägning  jämfört med 4.540 personer samma period förra året.

Det är en ökning med över 60 procent och progsosen inför nästa år ser dyster ut, enligt Tord Strannefors som är prognoschef på Arbetsförmedlingen.

–Jag tror att arbetsmarknaden kommer att vara betydligt kärvare. Det betyder att vi då kommer att se en högre arbetslöshet, säger han till SVT.

Inne i en lågkonjunktur

Trendbrottet på den svenska arbetsmarknaden kom i september och det kommer att få konsekvenser för hela den svenska ekonomin.

–Vi befinner oss nu i en lågkonjunktur och den kommer att förstärkas, säger Tord Strannefors.

Tidigare i år hade den svenska arbetsmarknaden klarat sig relativt väl. Men i september kom bakslaget då över 400 arbetsställen runt om i Sverige varslade sin personal om uppsägning.

–Det är illavarslande för det visar att försvagningen har spridit sig  över hela den svenska arbetsmarknaden, säger Tord Strannefors.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) uttalade sig under eftermiddagen med anledning av varselsiffrorna.

–Först och främst känner jag en väldigt stark medkänsla med alla de människor som nu oroar sig för om de kommer att få behålla sina anställningar. Sedan ser vi en ökad oro för skuldkrisen och efterfrågekrisen i Europa som påverkar oss väldigt mycket och det är väldigt väldigt bekymmersamt, säger hon till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.