Arla sätter stopp för fler ekomjölkbönder

Uppdaterad
Publicerad

Arla säger nu nej till fler ekomjölkbönder. Orsaken är att ekologisk mjölk säljer för dåligt. Men ekobönderna är kritiska och säger att Arla varit dåliga på att marknadsföra ekomjölken.

Försäljningen av ekomjölk har stannat av och till och med minskat för Arla som inte kan sälja all ekomjölk som bönderna levererar. Senaste tiden har 40 procent av ekomjölken sålts som vanlig mjölk och det blir förstås en dålig affär för Arla. Nu vill Arla inte ha mer ekomjölk och säger stopp till fler ekomjölkbönder tills vidare.

-Vi kommer satsa vidare på eko, vi har inte gett upp eko på nåt sätt, tvärtom, säger Mats Hedlund, chef för färskvaror på Arla. Vi har en bra grund idag att göra nåt ännu mer av eko, och över tid är jag övertygad om att vi kommer att behöva mer ekomjölk, men just nu kan vi tyvärr inte ta emot mer.

Ekobönder kritiska över beslutet

Arlas produktion av ekomjölk ökade kraftigt under 2010 eftersom många gårdar då ställdes om till ekologisk produktion. Det har under några år varit lönsammare att vara ekomjölksbonde än konventionell men Arla har gradvis sänkt det extra tillägg bönderna får för ekologisk mjölk. Ekobönderna är kritiska till att det dominerande mejeriföretaget Arla nu säger nej till fler ekomjölksbönder.

-Det betyder att det blir stopp på omställningar när det gäller mjölk, säger Carl-Erik Ehrenkrona, ordförande för Ekologiska lantbrukarna. Våra medlemmar är generellt sett besvikna att Arla inte har gjort mer åt produktutveckling och marknadsföring i tid, utan att man hamnar i en situation där man behöver sänka mjölkpriset för de ekologiska bönderna. Det är vi klart besvikna över.

Höjer priset för vanlig mjölk

Men det är inte all ekomjölk som går dåligt. Flera lokala ekomejerier säljer bra, många kunder verkar välja ännu mer nischade produkter. För att få fart på ekomjölkförsäljningen sänker nu Arla priset lite grann samtidigt som man höjer lite på den vanliga mjölken. Arla ska också bli tydligare med vad det innebär att mjölken är ekologisk.

-Vi måste ladda ekoerbjudandet, säger Mats Hedlund. Vad får jag som konsument när jag köper eko istället för konventionell, och vad betyder det för hela kedjan?

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.