På Lindåsskolan utanför Göteborg finns inga halvfabrikat, allt lagas från grunden i köket. Där har man tväremot utvecklingen att centralisera skolköken istället kunnat visa att det faktiskt blir billigare att laga på plats.
-Man tar hand om maten på ett betydligt bättre sätt när man tillagat den själv med kärlek jämfört med att öppna en pappkartong, säger Even Bakke som är köksmästare på skolan.
6,50 kronor per portion
Men det ser långt ifrån likadant ut på alla skolor i Sverige. De kommuner som lägger minst pengar på skolmat låter den kosta 6,50 kronor per portion och de som satsar mest lägger mer än dubbelt så mycket pengar.
Från och med förra året infördes en ny skollag som kräver att skolmaten ska vara näringsriktig, men för bara 6 kronor uppfylls inte lagen tycker organisationen skolmatens vänner som genomfört undersökningen.
”En krona gör stor skillnad”
-En krona gör faktiskt stor skillnad för vilken matkvalitet man får, säger Annika Uns Widell som är dietist på Skolmatens vänner.
Even Bakke har ett förflutet inom krogvärlden. Han anser kompetensutveckling är det absolut lättaste sättet att hålla nere kostnaderna och ändå laga god skolmat.
-Om man har personal som vet hur man tar hand om varenda del av råvarorna går det att laga bra skolmat även för en mindre peng.