Foto: TT

Borg: Satsa pensionspengarna söder om Sahara

Uppdaterad
Publicerad

Sju av världens tio snabbaste växande ekonomier ligger i Afrika söder om Sahara och finansminister Anders Borg (M) uppmanade idag svenska AP-fonderna att satsa i afrikanska tillväxtmarknader. En unik chans att höja avkastningen, hävdar ministern, som dock får mothugg från AP-fonderna.

Det är en ny värld som öppnar sig för svenska investerare. Riskfylld, men enligt OECD är Afrika den nya tillväxtmotorn efter Asien. Det var fullsatt i dag när en entusiastisk finansminister höll föredrag på Utrikespolitiska Institutet om det ljusnande läget för Afrika. Anders Borg kallade tillväxtboomen ”unik” och pekade på sjunkande statsskulder, växande antal demokratier och i snitt fem procents tillväxt i över ett decennium. Och han vill nu att svenska pensionärer ska tjäna pengar på Afrikas växande marknader.

–Nu har Afrika en hög avkastning – och behöver få infrastrukturprojekt som vägar och energianläggningar för att göra tillväxten hållbar. Det ger betydande möjligheter till avkastning för svenska pensionärer. Att hitta motsvarande möjligheter i andra delar av världen, blir svårt, nu när Asiens ekonomier saktar in, sa Anders Borg till SVT.

AP-fonderna känner osäkerhet

Att som idag investera svenska pensionsfonder i till exempel tyska och amerikanska statspapper ger en avkastning på knappt två procent, men med en inflation på nära två procent blir avkastningen nästan noll. Mer riskfyllda marknader i Afrika kan ge uppemot 20 procent, enligt finansminister Anders Borg. På AP-fonderna, vars uppgift är att investera och förvalta våra pensionsfonder, delar man Borgs analys om möjligheterna men känner också stor osäkerhet kring om man törs riskera pensionsspararnas pengar.

–Vi ser att det finns en jättepotential men det finns också stora risker och man kan också få besvikelser när det gäller tillväxt. Det finns utbredd korruption och vi är en liten organisation som behöver hjälp när det gäller att bedöma projekten när det kommer till miljö, arbetsmiljö och korruption. Det har vi också meddelat finansdepartementet, säger Gustaf Hagerud, vice VD för tredje AP-fonden till SVT.

Första investeringarna har kritiserats

De första afrikanska investeringar som AP-fonderna gjort har fått kritik då man bland annat  investerat i företag som visat sig bryta mot mänskliga rättigheter och som skadar miljön. För att få hjälp att hitta godtagbara projekt har Anders Borg gett biståndsorganet Sida i uppdrag att tala om hur långsiktiga hållbara investeringar kan se ut. Och för Sida är det något nytt att Sveriges finansminister drabbas av ”afrooptimism” .

–Det är överraskande. Jag utgår från att bedömningen är att tillväxten ger svenska pensionstagare vinning och att vi samtidigt kan bidra till fattigdomsbekämpning. Att de två målen kan sammanföras är överraskande, samtidigt som det ska bli spännande att delta i och bidra till detta, säger Sidas generaldirektör Charlotta Gornitzka.

Nordiskt samarbete

Sida har också möjlighet att ge lån och garantier som skulle kunna lyfta bort viss risk från till  exempel svenskt pensionskapital som vill investera i Afrika.

Anders Borg anser dock att Sverige ensamt inte klarar att bedöma de afrikanska investeringsprojekten och har därför bjudit in de nordiska grannländerna till samarbete.

–Vi kommer att inleda ett samarbete med Norge och Danmark för att på det sättet sprida riskerna, förklarar Anders Borg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.