– På olika sätt upplever fler människor att någon form av kontroll eller begränsning är rimlig. Och det verkar vara oavsett om du är höger eller vänster, säger TNS Sifos analyschef Toivo Sjörén.
I enkäten svarar 53 procent att de vill ha begränsningar för vinstuttag. 27 procent vill ha ett förbud, medan 10 procent inte vill begränsa hur mycket vinst välfärdsföretagen får ta ut. De resterande 10 procenten svarar att de är tveksamma eller inte vet.
– Det är en tydlig majoritet för att begränsa. Det är det alternativet många stannar för, säger han.
”Måste få göra vinst”
Sjörén kopplar opinionen i frågan till debatten om kvaliteten i skolan och ”avarter” inom hemtjänsten som uppmärksammats i medierna. Frågan engagerar flera höstlovslediga föräldrar som SVT Nyheter träffar utanför ett museum i Stockholm.
– Man måste få göra vinst. Men jag tycker kvaliteten i skolan och sjukvården är det allra viktigaste. Vinster är en sak, men man kan inte ta ut vinster om man inte levererar kvalitet, säger Magnus Salomonsson.
– Det behöver inte vara vinstdrivet överhuvudtaget. Det vore det idealiska, säger Angelica Heikkinen.
– Det är fel när vinsten tas på barnens bekostnad. Samtidigt får ju företagen inte begränsas heller. Jag tycker det är en extremt knepig fråga, säger Staffan Wennerstad.
Alliansväljare för vinstbegränsningar
Bland de som tänker rösta på Socialdemokraterna vill majoriteten, 51 procent, tillåta vinstuttag men med begränsningar. Men också en stor andel, 37 procent, vill förbjuda vinster helt.
– Alliansväljarna är något mindre entusiastiska än S-väljarna för vinstbegränsning, säger Toivo Sjörén.
Men också bland de som tänker rösta borgerligt svarar majoriteten att de vill se begränsningar av välfärdsföretagens vinstuttag, trots att Allianspartierna starkt motsatt sig sådana förslag. Bland de moderata väljarna vill 62 procent ha begränsningar och 9 procent vill ha förbud för vinstuttag. Men för väljarna kan det vara svårt att veta vad ”begränsning” egentligen betyder.
SD i otakt med sina väljare
– Det har inte varit särskilt tydligt i debatten vad det innebär att begränsa vinsterna. Om det ska innebära krav på antal anställda eller resultat eller en procentsats av ditt satsade kapital. För de allra flesta är det väldigt otydligt, säger Sjörén.
Så det här ska inte tolkas som att folk ställer sig bakom förslagen i Ilmar Reepalus utredning som kommer nästa vecka?
– Nej, mer själva känslan att någon slags begränsning är bra, säger han.
Vänsterpartiet i takt med väljarna
Partiet som verkar gå mest i takt med sina väljare är Vänsterpartiet, där en övervägande majoritet vill förbjuda vinster. Sverigedemokraterna har bytt partilinje och förespråkar inte längre vinstbegränsningar. Men deras väljare gör däremot det i likhet med de flesta andra (52 procent vill begränsa vinstuttag och 26 procent vill se förbud).
– Det kan vara anmärkningsvärt i förhållande till partilinjen. Men det är inte anmärkningsvärt i förhållandet till vad befolkningen tycker. Deras väljare tycker som de allra flesta, säger Sjörén.
Se presskonferensen om välfärdsutredningen direkt på SVT Forum klockan 11.
Så gjordes undersökningen
På uppdrag av SVT Nyheter ställde TNS Sifo frågan:
”Hur ser du på vinstutdelning i privata företag som är offentligt finansierade, inom vård, skola eller omsorg? Skall den vara:
Förbjuden
Tillåten med begränsningar av vinstuttag
Tillåten utan begränsningar av vinstuttag
Tveksam, vet ej”
Antalet svarande var 1.368 personer under tidsperioden 27–30 oktober.