Elbilsgrupp vill köpa Saab

Uppdaterad
Publicerad

Elbilskonsortiet National Electric Vehicle Sweden, med tidigare Volvochefen Karl-Erling Trogen i styrelsen, bekräftar att man är en av budgivarna för att köpa Saab Automobiles konkursbo.

Bolaget vill fortsätta att bedriva verksamhet i Trollhättan.

-Vi bekräftar att vi är en budgivare och att vi är fortsatt intresserade av tillgångarna i Saab, säger Mattias Bergman, talesperson för National Electric Vehicle Sweden, till TT.

Vad bolaget vill göra med Saab är Bergman förtegen kring.

Saab

-Vi kommer i dag inte gå ut och bekräfta vår affärsplan. Vi är intresserade av en produktionsanläggning i världsklass, den kompetens som finns, eller fanns, i bolaget och vad varumärket står för.

Verksamhet i Trollhättan

Om bolaget köper Saabs konkursbo kommer verksamhet fortsätta att bedrivas i Trollhättan, enligt Bergman. Men vad det innebär för de forna Saabanställda, vill han inte närmare kommentera.

-Inte i dagsläget. Vi återkommer och berättar om hur affärsplanen ser ut och om antal anställda.

National Electric Vehicle Sweden har i ett års tid varit intresserat av Saab och bolaget bildades för en månad sedan med syftet att lägga bud på tillgångarna i Saab. Huvudägare är det japanska riskkapitalbolaget Sun investment och det kinesiska energibolaget National Modern Energi Holdings.

Fakta

Saabs konkurs

  • Saab Automobile, med dotterbolagen Saab Tools och Saab Powertrain, försattes i konkurs den 19 december.
  • De tre företagens skulder uppgick till cirka 13 miljarder kronor. När även tillgångarna räknats in, var bristen i konkursbona drygt nio miljarder.
  • Bouppteckningen fastställdes vid ett edgångssammanträde den 16 april.
  • Under våren har konkursförvaltarna förhandlat med en handfull spekulanter som uttryckt intresse för att köpa hela Saab Automobile. Målet är att ett avtal om försäljning av konkursboet ska vara klart före sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saab

Mer i ämnet