Det är företaget LMMG, som representerar mongolska och tyska investerare som anmält Vattenfall. LMMG har varit intresserade av att lägga ett eget bud på brunkolet, och enligt tyska media kritiserar företaget att dom inte fick var med på sluttampen och lägga egna bud. Men det som EU-kommissionen främst kommer granska är om Vattenfalls planerade upplägg är förenligt med EU:s regler för statsstöd.
Affären som presenterades i april betyder att statliga Vattenfall överlåter brunkolsgruvor och kraftverk och 8.000 anställda till Tjeckiska EPH. Efter att näringsdepartementet gick igenom upplägget har det fått klartecken av svenska regeringen.
Miljarder i kassan
Vattenfall menar att man vill vara mycket öppna och transparenta med affären, men prissumman har aldrig offentliggjorts. Däremot framgår att Vattenfall tvingats lägga hela 15 miljarder i kassan, i dotterbolaget man säljer, för att få igenom affären. Pengar som formellt skall gå till iordningsställande och återställande av gruvområden, men som är så stora belopp att det är oklart om det faktiskt är en riktig försäljning.
Statliga Vattenfall vill idag varken kommentera anmälan, eller svara på frågor om man i praktiken har tvingats betala pengar för att bli av med brunkolen. Men företaget anser att man följt alla regelverk.
Enorma nedskrivningar
Förra året gav brunkolen nedskrivningar med över 17 miljarder kronor, i samband med försäljningen skriver Vattenfall ner värdet på verksamheten med ytterligare 21 miljarder. Ändå menar Vattenfall att brunkolen totalt sett, sen investeringen inleddes för 15 år sedan , varit en bra affär för staten och att avkastningen långsiktigt ligger i linje med målsättningen om nio procent om året
EU-kommissionens talesperson Ricardo Cardoso bekräftar för SVT Nyheter att man fått in en anmälan, och att man öppnat ett klagomålsärende. Det är en helt annan process än en regelmässig konkurrensgranskning som EU gör vid alla stora företagsaffärer i medlemsländerna. Hur lång tid granskningsärendet tar vill Cardoso inte spekulera i.
– Det beror på ärendets karaktär och komplexitet, säger han.
Måste godkännas
Klart är dock att vattenfall tvingats skjuta fram sina prognoser. Tidigare hette det att man hoppades affären skulle vara slutförd i slutet av augusti. Nu säger man lite vagare att man tror det blir klart ”under hösten”.
Det finns en klausul i köpekontrakten som förutsätter att EU först måste godkänna affären för att den skall bli av. Skulle EU-kommissionen säga nej kommer processen fördröjas ännu mer, antingen genom att man får göra om hela upplägget, eller i värsta fall att Vattenfall tvingas börja om och ta in nya anbud.