• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

EU inför tullar på solceller från Kina

Uppdaterad
Publicerad

Det blir strafftullar på billiga kinesiska solceller till EU. Det beslutade kommissionen i dag, trots motstånd från en majoritet av EU-länderna, däribland Sverige.

Kinesiska solcellstillverkare har på bara några år tagit 80 procent av marknaden i Europa tack vare låga priser. För låga, har tyska tillverkare hävdat, och säger att det handlar om oschysst prisdumpning som slår ut europeiska företag.

Trots hård kritik beslutade EU-kommissionen idag att gå vidare och införa strafftullar med start redan i övermorgon.

– Det är inte bra. Jag tycker att det är helt fel väg att gå, säger handelsminister Ewa Björling (M).

Kommissionen retar stora länder

Tullarna införs trots att en majoritet av EU:s länder, även Tyskland, är emot dem. För dessa är det viktigare med billig solel och jobb till installatörer är viktigare än att skydda europiska tillverkare. Kommissionen skyddar handelsreglerna, men går alltså emot många handelsministrar.

– Jag tycker att det är oroväckande eftersom kommissionen har tillfrågat medlemsstaterna och det var en tydlig majoritet emot att införa dessa skyddstullar. Nu gör man tvärtom på eget bevåg och jag tror inte att det gynnar vare sig vår ekonomi eller kinesisk ekonomi, säger handelsminister Ewa Björling (M).

Svårare nå klimatmål

De billiga kinesiska solcellerna har hjälpt Tyskland, Italien och andra länder att ställa om energisystemet till mer förnybar el. Strafftullarna betyder nu att priset på solceller kommer att stiga.

-Det här kommer inte att gynna miljön på något sätt. Om vi vill uppnå våra klimatmål så ar det väldigt bra om vi har fler solcellspaneler i Europa, inte färre. Kan vi då dessutom få de för ett billigt pris, då kan vi nå klimatmålen snabbare. Nu kommer det gå långsammare, säger Ewa Björling (M).

Handelskrig hotar

Tullarna ska nu trappas upp gradvis om inte EU och Kina kommer överens. Först blir det 11,8 procent i två månader. Om två månader kan sedan tullarna stiga till 47 procent och förlängas i fem år.

Det här handlar om det största tullkriget i EU någonsin. Det importeras kinesiska solceller för 200 miljarder årligen till EU. Kina har hotat med hämndåtgärder och EU riskerar nu ett handelskrig med Kina. I bakgrunden finns också ett europeiskt missnöje med kinesiska mobilföretag.

– Säkerligen kommer Kina reagera på ett eller annat negativt sätt gentemot oss. Att vi inför mer tullar, det kommer inte innebära att vi ser mer öppen handel utan tvärtom mindre handel mer varandra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.