• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

EU-stödda projekt i Sverige hotas av brexit

Uppdaterad
Publicerad

När Storbritannien lämnar EU uppstår också ett stort hål i unionens plånbok. Många regionala EU-projekt runtom i Sverige kommer inte längre få pengar från Bryssel.

– För Sverige som är ett relativt rikt land i EU så tror jag vi måste räkna med en mindre andel för oss nästa budgetperiod, säger Lars Danielsson, Sveriges EU-ambassadör i Bryssel.

Storbritannien bekostar i dag runt 15 procent av EU:s budget. Precis som Sverige betalar landet i dag in mer än de får tillbaka. Men eftersom Sverige liksom flera andra av de rikare länderna i unionen inte är berett att höja sin medlemsavgift så måste EU spara mycket efter Brexit.

– Alla länderna har ju sina favoritområden som de vill att pengarna ska gå till. Det är klart att regionalstödet i många utsträckningar är ett väldigt bra stöd, säger Danielsson.

Brexit

Bryssel betalade ut 739 miljoner kronor till olika projekt i Sverige från sina två sociala och regionala fonder under 2015. Mest pengar fick regionerna Övre Norrland, Norra Mellansverige och Mellersta Norrland.

”Utmaning i sig att söka pengar”

Ingela Asplund, som leder ett EU-finansierat arbetsmarknadsprojekt i flera av Norrlandslänen för unga inom idrotten, gillar inte framtidsbeskedet.

– Det är jättetråkigt om vi inte får möjlighet att ha sådana här EU-projekt. Utan pengarna från EU skulle det inte ha blivit något, säger hon.

Kan inte regeringen eller något företag betala för ett sådant här projekt?

– Ja, men vart ska man leta efter de pengarna? Det är en utmaning i sig att söka pengar, säger Asplund.

Tuffa budgetförhandlingar att vänta

Efter att valen i Frankrike och Tyskland är över i höst kommer förhandlingarna om EU:s nya långtidsbudget att dra igång. Då kommer de 27 medlemsländerna som blir kvar i unionen att slåss om den krympta budgeten.

År 2021 ska den nya sjuårsbudgeten börja gälla ifall förhandlingarna hinner klart i tid. Brexit gör nämligen att budgetförhandlingarna kan bli betydligt svårare än förra gången.

Viktigt för bilden av EU i glesbygden

Sverige betalar 4 miljarder euro i medlemsavgift varje år, och får i dag tillbaka 1,4 miljarder i utbetalningar och olika EU-stöd.

Regionalstödet har varit en viktig reklampelare för EU i den svenska glesbygden under Sveriges första två årtionden i unionen. Frågan är hur inställningen skulle ändras ifall pengastödet från Bryssel börjar sina.

– Jag hoppas att EU:s popularitet inte bara är en funktion av att man ger bidrag till olika bra projekt i exempelvis Norrland, utan att EU har ett värde som går utöver det, säger Lars Danielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet