• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: svt

Expertens tips till lägenhetsköparen

Uppdaterad
Publicerad

En hel del ansvar ligger på dig själv när du ska köpa en bostadsrätt – men eftersom det kan röra sig om ditt livs affär så är det troligtvis mödan värd.

Ulrika Blomqvist är VD på Bostadsrätterna, en rikstäckande organisation för Sveriges bostadsrättsföreningar. Här är hennes checklista för hur du som bostadsrättsköpare bör tänka innan du lägger ett bud och skriver under ett kontrakt.

LÄS MER: Köpte lägenhet – krävs på 1,5 miljoner

Besiktiga lägenheten

För att vara säker på att man köper en bostadsrätt som är i ett bra skick och är det viktigt att besiktiga bostaden inklusive eventuella andra utrymmen som ingår i bostadsrätten innan man fattar beslut om att köpa den. Som köpare av en bostadsrätt har man en relativt omfattande undersökningsplikt. Det är viktigt att undersöka bostadsrätten noga eftersom det inte går att få ersättning av säljaren i efterhand för saker som man skulle ha hittat vid en noggrann undersökning av bostadsrätten innan köpet.

Om säljaren har renoverat våtutrymmen är det viktigt att ta reda på om det är gjort fackmannamässigt och av en hantverkare eller säljaren själv. Om säljaren renoverat själv – försäkra dig om att det är fackmannamässigt gjort framförallt vad avser fuktspärrarna och att säljaren har fått föreningens tillstånd till förändringarna om sådant behövs.

Titta på gemensamma utrymmen

Tänk även på att titta på hur föreningens gemensamma utrymmen som källare, vind, cykelförråd, tvättstuga med mera ser ut. Är det välskött eller föreligger det ett underhållsbehov?

Gå igenom föreningens ekonomi

Gå igenom årsredovisningen och se om ekonomin är stabil i föreningen, eftersom det påverkar månadsavgiften. Ta kontakt med styrelsen och fråga vad som är på gång i föreningen

Har föreningen stora renoveringsbehov eller upprustningar som kan påverka månadskostnaden? Finns det pengar för detta eller har föreningen för avsikt att finansiera det på något annat sätt, exempelvis genom lån och/eller höjda avgifter? Har föreningen en underhållsplan? Äger föreningen marken eller är den upplåten med tomträtt? Om den är upplåten med tomträtt, när går den nuvarande avtalsperioden ut?

Har föreningen stora skulder? Jämför med taxeringsvärdet och inte med det i räkenskaperna bokförda värdet som är ointressant. Räkna på vad en räntehöjning på föreningens skulle innebära för avgiften. Räkna med att de flesta nyproducerade föreningar har skulder som motsvarar 10-15.000:-/kvm medan gamla föreningar oftast är mycket mindre belånade.

Går föreningen med underskott? Undersök då varför. Om underskottet beror på bokföringsposter som avskrivningar är det normalt inga problem men om föreningen går med underskott därför att man inte tar tillräckligt med pengar för att betala de löpande utgifterna då är det inte bra. Då måste avgifterna höjas.

Ta reda på vad som ingår i årsavgiften

Ingår samtliga kostnader i årsavgiften eller finns det några kostnader som tillkommer till exempel hushållsel, värme, bredband etc. Om det inte framgår så fråga mäklaren eller styrelsen som ska kunna svara på frågan.

Kontrollera om bostadsrätten är pantsatt

Innan överlåtelseavtalet skrivs under, begär att säljaren lämnar en kopia på lägenhetsförteckningen. Av lägenhetsförteckningen framgår om bostadsrätten är pantsatt, det vill säga att tidigare bostadsrättshavare tagit lån och använt bostadsrätten som säkerhet.

Om en köpare inte övertar lånen från säljaren (här krävs kreditgivarens tillstånd) ska säljaren lösa lånen innan köparen tillträder bostadsrätten. Men om det inte skulle ske, och säljaren inte betalar sina lån, kan kreditgivaren gå till kronofogdemyndigheten och realisera sin pant, vilket innebär att köparen som ny bostadsrättshavare tvingas betala för att få behålla bostadsrätten. 

Gör upp affären på banken

För att så långt som möjligt vara säker på att säljaren löser bort sina lån och avnoterar eventuella panter i bostadsrätten är det viktigt att göra upp affären på banken.

Gå igenom föreningens stadgar

Eftersom föreningarnas stadgar kan variera är det viktigt att läsa igenom föreningens stadgar för att se vad som gäller i den/de föreningar som du är intresserad av. 

Informera dig om vad det innebär det att äga en bostadsrättslägenhet

När du köper en bostadsrättslägenhet blir du också medlem i bostadsrättsföreningen. Att köpa en bostadsrätt innebär dels att du en nyttjanderätt till ”din” lägenhet dels att du äger en del av bostadsrättsföreningen. En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening där medlemmarna gemensamt äger föreningens fastigheter och mark

Gå på många visningar

Det kan hända att du behöver gå på många visningar innan du hittar din drömbostad. Oavsett det så lär man sig ganska mycket om vad man vill ha och inte vill ha genom att gå på några visningar. Det är ett bra sätt att komma fram till vad som är viktigt för en själv. Framförallt är det också ett sätt att skapa sig en bild av vad man får för pengarna.

Be om dokumentation

I bästa fall finns det dokumentation på de förändringar och renoveringar som är gjorda i lägenheten. Utöver kontrakt och intyg som rör själva försäljningen, be om bruks- och monteringsanvisningar, original- och ombyggnadsritningar, eventuella våtrumsintyg från badrumsrenoveringar m m.

Läs noga igenom avtalet

Ditt bud är inte bindande förrän du skrivit under kontraktet. Var noga med att få med allt, särskilt muntliga löften/utfästelser i kontraktet. En specifikation på vad som ingår är att rekommendera, finns det med i prospektet så ingår det. Inbyggda saker likaså.

Läs alltid noga igenom avtalet innan du skriver på det och om det är något som du inte förstår eller saknar, fråga.

Mäklarens kontrollskyldighet omfattar vem som är ägare till bostadsrätten och om den är pantsatt eller inte.

Vad är en bostadsrätt?

Bostadsrätt är en upplåtelseform där medlemmar av en bostadsrättsförening äger varsin rättighet att nyttja en bostad mot en årsavgift.

Bostadsrättshavaren äger inte bostaden utan får en ekonomisk andel i fastigheten, tillsammans med en bostadsrätt i den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.