Opera gör webbläsare för de flesta plattformar. Foto: Skärmdump

Facebook ryktas köpa svensk-norskt bolag

Uppdaterad
Publicerad

Sajten Pocket Lint hävdar att man har en källa som uppger att Facebook gör sig redo att köpa det Norge-baserade bolaget Opera, som har en stor del av sin verksamhet i Sverige.

Opera tillverkar sedan många år en av världens mest populära mobila webbläsare. Även desktop-varianterna till PC och Mac är populära och räknas av många som en av de bästa webbläsarna på marknaden.

Sajten Pocket Lint hävdar att man har en pålitlig källa till uppgifterna.

Stor verksamhet i Sverige

Bolaget har en stor del av verksamheten i Linköping i Sverige med ett drygt 100-tal anställda, och har även kontor i Stockholm och Göteborg. I Sverige sker dels utveckling av webbläsaren, men här finns också många av de så kallade proxy-servrar som webbläsaren använder sig av för att snabba upp trafiken och renderingen av webbsidor i mobiler.

Skandinavien kan bli Facebook-hubb

Logiken bakom köpet är glasklar. Facebook skulle med sin egen webbläsare kunna ”äga” surfarens portal till internet, precis som Google gör med sin webbläsare Chrome – som enligt flera mätningar på sistone gått om Microsofts webbläsare i webbtrafik.

Närheten till Facebooks nya serverhallar på Porsön utanför Luleå adderar till ryktets trovärdighet och om uppgifterna stämmer verkar det som att skandinavien håller på att bli Facebooks tekniska hubb i Europa.

Har 250 miljoner användare

Enligt The Next Web har källa nära Opera uppgett att bolaget söker köpare. Den anonyma uppgiftslämnaren ska ha sagt att bolaget har infört anställningsstopp inför att ”något stort är på väg att hända”. Opera har tidigare hävdat att man har drygt 250 miljoner användare av sina olika webbläsare, och totalt har bolaget drygt 700 anställda.

Intäkterna i bolaget kommer exempelvis genom avtal med sökbolag som Google (när man söker i webbläsaren får Opera en del av annonsintäkterna från de annonser som visas intill sökresultaten).

SVT har inte lyckats nå Opera för en kommentar, men företaget har svarat ”inga kommentarer” till PC Mag på en fråga om uppgifterna stämnde. Även Facebook har avböjt att kommentera, enligt sajten Mashable. Pocket Lints källa är så kallad ”pålitlig källa” så uppgifterna bör tas med en nypa salt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.