Det är Ekobrottsmyndigheten (EBM) som inlett en förundersökning om fondbolaget.
Grov trolöshet
– Misstanken gäller grov trolöshet mot huvudman, säger kammaråklagare Arne Fors till Expressen.
Till TT säger Arne Fors att det var polisanmälan från revisionsfirman Deloitte, som lämnades in i förra veckan, som låg till grund för beslutet om förundersökning och brottsrubricering.
Ännu har ingen person delgivits misstanke om brott, men maxstraffet för brottet är sex års fängelse.
Ägare och ledning
Två av de polisanmälda är Allras huvudägare Alexander Ernstberger och David Persson. De övriga är Evran Mersin, vd för Allras dotterbolag i Dubai, Olle Marcusson, vd för Allras fondbolag i Luxemburg och chefsjuristen Kristian Wikberg, skriver Svenska Dagbladet.
Enligt Pensionsmyndigheten har personerna agerat på sätt som tyder på att man mest varit intresserade av att berika aktieägarna, inte att se till fondspararnas bästa. Dessutom anser myndigheten att det tveksamt om kontrollen av intressekonflikter skötts på ett korrekt sätt.
”Det kan starkt misstänkas att valet av förvaltningsstrategi har betingats av att Allra Capital Markets skulle upphandla vissa instrument och därmed tjäna pengar åt aktieägarna”, skriver myndigheten i polisanmälan till Ekobrottsmyndigheten.
Senare i veckan kommer EBM att begära in kompletterande material från såväl Deloitte och Pensionsmyndigheten, vars polisanmälan inkom något senare och åklagaren ännu inte hunnit gå igenom.
Avancerade instrument
Det myndigheten riktar in sig på är Allras omfattande transaktioner i derivatinstrument, och att hälften av aktieportföljen säkrats med hjälp av så kallade warranter. Det är enligt Pensionsmyndigheten en dyr och tveksam strategi.
– Det är viktigt att polis och åklagare nu utreder om det här är brottsligt. Men vi kan konstatera att vi inte är ensamma om att reagera. Allras revisorer har också polisanmält, säger Jimmy Larsson Hagberg, pressansvarig hos Pensionsmyndigheten, till TT.
Pensionsmyndigheten har jämfört Allras fonder med 1.875 andra fonder och konstaterar att bolaget är ensamt om att använda de instrument man gjort.
”Agerat trolöst”
De fem polisanmäls för trolöshet mot huvudman, grovt brott, och förberedelse och stämpling till samma brott. Brottstidpunkten löper enligt Pensionsmyndigheten från december 2015 till den sista december 2016.
Ledande befattningshavare i Allra har agerat trolöst ”genom att missbruka sin förtroendeställning på ett sätt som lett till skada för Pensionsmyndigheten”, skriver myndigheten.
I februari stoppade Pensionsmyndigheten nyplaceringar i Allras fonder inom premiepensionssystemet tillsvidare, efter uppgifter om misstänkta oegentligheter. I förra veckan meddelade myndigheten att man säger upp avtalet med bolaget.