När en fjärdedel av börsbolagens valberedningar gjort sitt, visar det sig att de kvinnliga styrelseledamöterna ser ut att bli fler. Andelen är nu uppe på 38 procent, jämfört med 36 procent vid motsvarande tidpunkt i fjol, enligt en sammanställning av stiftelsen Allbright som jobbar för ett jämställt näringsliv.
Storbolagen är generellt bäst på jämställdhet och det är också de bolagen som är först ut med sina styrelseförslag. Därmed lär siffran bli lägre när alla nästan 300 börsbolag tillsatt sina nya styrelser. Slutsiffran landade i fjol på 31 procent kvinnor i styrelserummen.
– Gissar att vi landar på 32–33 procent, säger Allbrights vd Amanda Lundeteg.
Skrotad kvoteringslag
Finns en viss osäkerhet kring slutnivån eftersom det tillkom ovanligt många nya bolag på börsen i fjol.
Men oavsett det, farhågorna från de som ropat på en kvoteringslag har därmed kommit lite på skam. Strax efter årsskiftet skrotade regeringen planerna eftersom det inte fanns något stöd i riksdagen.
– Men jag tror fortfarande att vi ser en effekt av hotet, var ju inte länge sen det försvann, säger Amanda Lundeteg.
För politikernas prat om en kvoteringslag har gett resultat, helt klart, menar hon. Det syns tydligt på den kraftigt ökade kvinnoandelen de senaste åren.
En av tio
Fastighets- och finansbranschen är mest jämställd. Den förstnämnda nådde i fjol upp till jämställdhetsnivån 40 procent kvinnor.
– Ser ut som om även bankerna når 40 procent nu, säger Lundeteg.
Men en bank får bakläxa av Allbright: SEB som dessutom nyligen blev av med vd Annika Falkengren. SEB tillhör en skara av bolag, ett av tio, vars valberedningar föreslagit en lägre andel kvinnor till styrelserna än förra året.