Foto: Scanpix

Inkomstklyftorna växer i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Inkomstklyftorna i Sverige växer snabbast bland OECD-länderna.

De flesta i Sverige har fått det bättre under de senaste decennierna, men samtidigt ökar inkomstklyftorna i snabb takt, enligt en OECD-rapport.

Sverige är det land av de 34 OECD-länderna där inkomstspridningen ökat snabbast.

Vid en rangordning bland länderna hamnar Sverige på fjortonde plats från att 1995 ha haft de minsta inkomstskillnaderna inom OECD.

– Den rikaste tiondelen har fått mycket mer än andra, säger Hans Heggemann på SCB till SvD.

– Om den här utvecklingen fortsätter i fem, tio år till, så kommer Sverige inte längre att vara ett jämlikt skyltfönster bland OECD-länderna, säger Michael Forster som är senior analytiker på OECD och en av författarna till rapporten, till tidningen.

”Politiken inte lyckad”

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson tycker att OECD-rapporten visar att regeringens ekonomiska politik inte varit lyckad.

– Vi ser ökade klyftor men vi ser inte fler jobb och vi ser inte ökad tillväxt. I stället ser vi en massarbetslöshet, sjunkande skolresultat och problem med statsfinanserna, säger hon.

– Vi socialdemokrater har ett helt annat synsätt. Vi menar att ett samhälle där alla människor får möjlighet att växa och utvecklas och nå framgång blir också ett framgångsrikt samhälle, säger Andersson.

SCB:s siffror över inkomstskillnaderna visar dock att de ökade klyftorna tog fart redan under den förra socialdemokratiska regeringen.

– Det är en global trend mot ökade klyftor, en utveckling i många länder. Då kan man föra en politik som försöker stävja den utvecklingen eller försöka påskynda den utvecklingen. Och här finns en politisk skiljelinje i Sverige, där vi socialdemokrater försöker hindra utvecklingen, medan den borgerliga regeringen påskyndar utvecklingen mot ökade klyftor, säger Magdalena Andersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.