Butikskameran som läser av ditt kön och ålder

Uppdaterad
Publicerad

Den nya trenden att kunderna ska kartläggas i butikerna för att få anpassad reklam har slagit rot ordentligt.

På butiksleverantörsmässan i Kista står Panasonics representant och berättar om bolagets nya övervakningskamera.

Övervakningskameran övervakar inte butiken utan identifierar också besökarnas kön och ålder – så reklamen kan anpassas därefter.

– Det är en övervakningskamera men den ger mycket mer information. Man kan se hur många som kommer in i butiken men också vad det är för typ av personer. Är det en man eller kvinna och i vilken åldersgrupp ligger personen, säger Kenneth Bergman, företagets representant.

Jakten på konsumenterna

”Vanligtvis vet kunden inte om det”

Bergmann förklarar att det mest intressanta användningsområdet är något som bara för några år sedan sågs som science fiction:

– Vi kan koppla ihop informationen med den digitala skyltningen, med ett precist budskap till den målgrupp som kommer in. Om det exempelvis kommer in många kvinnor en torsdag eftermiddag, så kan vi sätta upp ett budskap bara till de kvinnorna.

Vad säger du till den som tycker det låter lite läskigt?

– Vanligtvis vet kunden inte om det, och våra erfarenheter är att kunderna är väldigt positiva när vi berättar för dem efteråt. De får ju något som ligger i deras målgrupp.

Stort intresse från butiker

Kenneth Bergmann beskriver intresset från handlarna på butiksleverantörsmässan som mycket stort.

– Det är en förhållandevis ny teknik som ger dem information som de inte har i dag.

Samtidigt som olika aktörer lanserar alltmer avancerade lösningar för att kunna kartlägga oss som konsumenter, så varnar experter för en utveckling där privata företag samlar in allt mer data om oss.

– I den bästa av världar vet vi att informationen hamnar där den ska. Men det kan vi ju aldrig vara riktigt säkra på, säger Malin Sundström som forskar om konsumenters köpbeteenden.

SVT granskar just nu hur ny teknik används för att kartlägga oss som konsumenter -– diskutera under #konsumentjakt i sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på konsumenterna

Mer i ämnet