Jan Nylander, kommentator Foto: SVT

”Nedgången i den svenska ekonomin fortsätter”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har verkligheten kommit i kapp Sverige. För trots en kris i Europa har den svenska arbetsmarknaden stått emot ovanligt länge. Men den senaste månadens varselsiffror visar att nu drabbas även Sverige.

Vad är det som har hänt? Under stora delar av året har arbetslösheten varit kvar på en visserligen hög nivå men den har inte ökat vilket förvånat många experter. För redan för ett år sedan började lågkonjunkturen i Sverige när exportindustrin märkte en avmattning. Den är så lågkonjunkturerna vanligtvis börjar där exportindustrin får problem som sedan sprider sig till resten av ekonomin.

Företagen drar i nödbromsen samtidigt

Men fram tills i september har den svenska ekonomin stått emot. En av orsakerna är att exportföretagen hoppats att nedgången skulle vara tillfällig. Trots sjunkande orderingång och försäljning har man haft kvar personalen i hopp om att det snart ska vända upp igen. Nu efter semestern är det uppenbart att så inte blir fallet. Därför är det nu många företag som drar i nödbromsen samtidigt. Och krisen har även börjat sprida sig till de företag som bara säljer på den svenska marknaden.

Det är det som märks i arbetsförmedlingens septemberstatistik. Det handlar inte om varsel från några enskilda företag eller branscher utan om en bred nedgång som slår mot många företag runt om i Sverige. Det betyder att nedgången i den svenska ekonomin fortsätter. Och risken är uppenbar att lågkonjunkturen blir långvarig.

Sverige ett mycket exportberoende land

För Sverige är ett av de länder som är mest exportberoende i världen. I vårt land finns ovanligt många koncerner som säljer över hela världen. Och från de svenska fabrikerna förser man framför allt Europa med varor. Det betyder att när marknaden i Europa börjar svikta då kommer storföretagen att dra ned sin verksamhet i Sverige. Och det är det som sker just nu.

Tidigare har företagen hoppats att krisen skulle begränsa sig till enbart södra Europa som inte köper mycket svenska varor. Men krisen har sakta spridit sig över kontinenten och efter sommaren har det kommit krissignaler från Tyskland den ekonomiska motorn i Europa.

Vi har bara sett början av krisen

Det är dåliga nyheter för den svenska industrin och det syns redan i företagens orderböcker som nu börjar sina. Det betyder att vi hittills bara sett början av krisen. Företagen kommer att fortsätta att göra sig av med personal. Det innebär att vi kan förvänta oss en dyster höst där de dåliga nyheterna kommer att dugga tätt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.