Norska Nordea skippar kontanter

Uppdaterad
Publicerad

Nordea i Norge slutar hantera kontanter helt och hållet från och med november. I Sverige har Nordea inga sådana planer, men kontanthanteringen minskar snabbt hos de svenska storbankerna. Bara en tredjedel av kontoren hanterar kontanter över disk.

Nordea i Norge motiverar sitt beslut med att allt färre använder kontanter. Bara var tjugonde betalning i Norge görs kontant. I Sverige är andelen inte riktigt lika liten, men kontanterna försvinner i rask takt. Enligt Riksbankens statistik har kontantmängden minskat med nästan 25 procent sedan 2007 då det fanns som mest.

Enligt Anna Storåkers, chef för Nordeas svenska bankverksamhet, behålls kontanthanteringen på de svenska kontoren.

– Vi har i dagsläget inga planer på att ta bort den befintliga kontanthanteringen från våra kontor i Sverige, utan kommer huvudsakligen fortsätta på samma nivå som i dag, säger hon.

Allt färre kontor med kontanter

Dagens nivå betyder kontanter över disk på ett knappt 20-tal av Nordeas cirka 250 kontor i Sverige. SEB, som har drygt 150 kontor i Sverige, har också kontanthantering på ett 20-tal kontor. Swedbank som har nästan 300 svenska kontor har traditionell kontanthantering på ett tiotal av sina kontor.

Avvikaren i sammanhanget är Handelsbanken som har ett mer omfattande kontorsnät över landet, 463 stycken. Men för bara några veckor sedan meddelades att kontanthanteringen slopas på ett 70-tal av dem.

Kan skötas elektroniskt

Alla bankerna framhåller att det är möjligt att både ta ut och sätta in kontanter på andra sätt och att övriga bankärenden kan skötas elektroniskt på nätet och i appar.

– Det finns som kompelement ett väl utbyggt automatiserat system med både insättnings- och uttagsautomater för kontanter, säger Anna Storåkers.

I Sverige fanns det förra året i genomsnitt sedlar och mynt för 80 miljarder kronor.

Kontanter i Sverige

Omkring 2 procent av Sveriges BNP finns i form av kontanter. 1990 var motsvarande siffra nästan 10 procent av BNP.

Kontantmängden avgörs av efterfrågan från banker, affärer och hushåll.

Den 1 oktober inleddes ett utbyte av alla sedlar och mynt utom 10-kronan. Först ut var nya 20- 50- och 1 000-kronorssedlar samt en helt ny 200-kronorssedel.

Den 1 oktober nästa år införs nya 100- och 500-kronorssedlar.

Källa: Riksbanken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.