Foto: TT

Ny rapport: Svenska sparpengar i vapenföretag

Uppdaterad
Publicerad

Svenska sparares pengar investeras i kontroversiella vapenföretag, skriver Bo Forsberg och Jakob König på DN Debatt med hänvisning till en ny rapport av ”Fair finance guide”. Enligt rapporten ska totalt nästan fem miljarder investeras i vapenföretag via bankernas sparfonder.

I en debattartikel på DN debatt skriver Bo Forsberg, generalsekreterare i Diakonia och Jakob König, projektledare för ”Fair finance guide”, att sju svenska banker genom sina sparfonder investerar i 15 företag som exporterar krigsmateriel och vapen till länder som anses vara ”särskilt kontroversiella“.

Nästan fem miljarder

Det uppges handla om länder med auktoritära regimer, länder som brister i politiska och medborgerliga friheter och som använder en stor del av sin stadsbudget till militära utgifter, skriver författarna och hänvisar uppgifterna till Sipri (Stockholm international Peace Research Institute).

Enligt rapporten ska sju av de största bankerna i Sverige investera totalt 4,7 miljarder i vapenföretag genom sina sparfonder. Swedbank ska enligt, debattartikeln stå för hälften av den summan.

Följer inte riktlinjerna

Bankerna ska, enligt rapporten, knappt ha några riktlinjer eller krav kring kontroversiell vapenexport. Och Nordea ska enligt artikeln inte ha någon policy alls. Bankerna är dessutom dåliga på att följa de riktlinjer som satts upp kring investeringar i vapenföretag, trots att många av dem antagit policys om att inte investera i vapenexport i länder som kränker mänskliga rättigheter.

De investerade pengarna hittas ofta i passivt förvaltade fonder. Enligt rapporten ska vapenföretag finnas med i 65 av bankernas sparfonder.

Enligt Fondbolagens förening så uppgick svenskarnas samlade fondförmögenhet för år 2015 till 3246 miljarder kronor.

SVT nyheter har sökt de tre storbankerna Swedbank, Nordea och Handelsbanken för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.