Thomas Östros, vd för Bankföreningen. Foto: SVT

Östros: Krav på banker kan påverka ekonomin negativt

Uppdaterad
Publicerad

Om man kräver att bankerna ska bygga större buffertar finns risk att det blir mindre pengar till investeringar, sade Bankföreningens vd i Agenda.

Thomas Östros, tidigare bland annat näringsminister och biträdande finansminister för Socialdemokraterna, gästade Agenda den 9 februari för att prata om varför de svenska bankerna höjer sina utdelningar till aktieägarna.

I veckan stod det klart att de fyra svenska storbankerna hade ett rekordår förra året.Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB gjorde tillsammans en vinst på 90 miljarder kronor. Så mycket pengar har de aldrig tjänat förut. Samtidigt ökade de kraftigt sina utdelningar till aktieägarna. Upp till 75 procent av vinsten delas ut. Något som fick hård kritik från flera håll.

Finansminister Anders Borg är en av dem som har varit kritiska. Han menar att bankerna borde bygga upp sina buffertar och låta pengarna stanna i bankerna istället för att dela ut till aktieägarna. ” Bankerna är inte vuxna att ta samhällsansvar. det verkar inte som att de hörsammat de signaler vi skickat”, sade han bland annat.

Är bankerna inte vuxna att ta samhällsansvar?

– Svenska banker är kända internationellt för att ha byggt upp mycket kapital och tillhör världens mest kapitaliserade banker.

Vill ha ”mer resonerande attityd”

Vad svarar du på Anders Borgs kritik?

– Han var bra när han gav ett tydligt budskap för ett par år sedan, att svenska banker ska ha tuffa krav och uppnå tolv procents kapitaltäckning senast 1/1 2015. När de redan nu gör det med råge tycker jag det är synd att slå på trumman på det negativa sättet. Man ska inte ha ett klimat mellan näringsliv och regering där man skäller på varandra. En mer resonerande attityd tror jag är bra för Sverige.

Nu hotar Borg med att ytterligare skärpa reglerna för hur mycket pengar som ska finnas i bankerna – vad skulle det innebära?

– Det står regeringen fritt att göra vissa förändringar utifrån EU:s regler men man måste göra avvägningar. Sverige behöver tillväxt, nya jobb. Då vill man att bankerna ska bygga mera i stället för att använda kapitalet. Då blir det mindre krediter till företag och bostadsbyggande.

Så skärpta regler kan leda till att bankerna lånar ut mindre?

– Jag är säker på att finansministern funderar mycket över balansen mellan att bygga kapital och ge krediter till investeringar. Går man för långt kan det få negativa effekter på ekonomin men svenska banker hör till de starkaste i världen.

”Kunderna kan välja”

Samtidigt som bankerna gör rekordvinster är räntan för den som sätter in pengar på ett lönekonto idag noll procent. Varför ska bankkunder acceptera det?

– Vi organiserar alla banker... De ger olika räntor för olika typer av inlåning. Kunderna har möjlighet att välja. Vi har låg inflation, lågt ränteläge, det är billigt att få bolån. Man får också ganska låga räntor när man sparar. Det har att göra med den samlade ekonomiska utvecklingen. Men konkurrens är bra.

En ”gammaldags socialdemokrat”

Du har ju en lång karriär som socialdemokratisk toppolitiker bakom dig – känner du att du i din nya roll som bankernas företrädare har kvar dina gamla ideal?

– Jag är en gammaldags socialdemokrat som inte tycker att näringslivet är något särintresse. Ska man ha ett starkt välfärdssamhälle, bra förskola och skola som jag har varit mycket engagerad i, måste man också ha ett framgångsrikt näringsliv. Bankerna spelar en helt avgörande roll för tillväxt...

Svaret är ja, låter det som?

– Ja för en traditionell socialdemokrat har näringsliv och välfärd alltid gått hand i hand.

Intervjun sändes i Agenda söndag 9 februari. Se programmet här och se hela intervjun här ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.