En rundringning som SVT har gjort till partierna visar att det finns en mycket bred politisk enighet om amorteringskravet, även om lagen behöver ändras.
– Det Finansinspektionen försökte göra tror jag är rimligt, och när det handlar om amorteringskravet tror jag det finns goda förutsättningar att hitta lösningar som vi blir överens om, säger Moderaternas ekonomiska talesperson, Ulf Kristersson till SVT nyheter i dag.
Vill ha skarpare regler
Många har trott att det skulle bli krav på amortering på alla bolån över 70 procent av marknadsvärdet från första augusti i år. Så hade Finansinspektionen sagt och planerat.
Men sedan juridiska remissinstanser sagt sitt drog myndigheten plötsligt tillbaka förslaget med hänvisning till att rättsläget var för oklart.
Nu har finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och bjudit in alliansens ekonomiska talespersoner för att diskutera bolånemarknaden och hushållens skuldsättning på onsdag, även finansminister Magdalena Andersson (S) kommer att delta. Utgångspunkten är att regeringen vill ha skarpare regler om amorteringar.
”Behöver få till stånd en amorteringskultur”
SVT:s rundringning visar att enigheten är närmast total om att dagens höga skuldsättning är bekymmersam, och att något behöver göras.
– Vi har en skuldsättning som är oroväckande och i den meningen behöver vi hitta åtgärder för att få till stånd en amorteringskultur, säger Erik Ullenhag, ekonomisk talesperson för Folkpartiet till SVT.
Samma ordval hade finansmarknadsminister Per Bolund på en pressträff i april, när han talade om att hushållens skuldsättning oroar, och att dagens höga nivåer skapar finansiella risker som ”måste hanteras”.
Även Moderaternas Ulf Kristersson talar om behovet av mer åtgärder, och en amorteringskultur.
Ränteavdrag inte aktuella
Den idé som har närmast total uppslutning i riksdagen är just amorteringskravet. Per Bolund har sagt att man vill diskutera en rad olika möjliga åtgärder, inklusive att se över ränteavdragen. Samtidigt har han sagt att regeringen bara vill gå fram med förslag som kan få bred politisk uppslutning.
Och gällande ränteavdragen finns många partier som inte alls är med på noterna:
– Nej det är inte aktuellt för vår del att ändra på dem, säger Ulf Kristersson (M).
– Ränteavdragen skall man vara försiktig med, säger Jacob Forssmed (KD).
”Oroad över skuldsättningen”
Amorteringskravet är alltså något som alla fyra allianspartier kan tänka sig i någon form. Det har också tydligt stöd hos både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.
– Jag är oroad över skuldsättningen och lutar åt att amorteringskravet är den bästa åtgärden, säger Oscar Sjöstedt ekonomisk talesperson för Sverigedemokraterna.
Det mesta talar alltså för att det kan bli amorteringskrav i någon form för de personer som lånar till hög andel av sin bostad. Enigheten i riksdagen verkar stor om att man vill ha krav på amorteringar och att man kan tänka sig att ändra lagen om det behövs för att det kunna driva igenom förslaget.
M vill se undantag
Moderaterna nämner möjligheten att det borde finnas något utrymme att göra undantag.
Kristdemokraterna har en idé att kravet kan riktas mot bankerna istället. Alltså att varje bank skall åläggas att ha en stor andel kunder som amorterar, men att själv ansvara för att vissa kunder skall kunna undantas, till exempel de som köper nyproducerade lägenheter.
De liksom regeringen vill skapa goda förutsättningar för nybyggnation av bostäder. Detta angreppssätt är något som såväl Centerpartiet och Vänsterpartiet är öppna för att diskutera.
– Det är ett intressant förslag men det är viktigast att vi får breda överenskommelser så det blir långsiktiga spelregler på bostadsmarknaden, säger Emil Källström, Centerns ekonomiske talesperson till SVT.